Τρίτη, 7 Απριλίου 2020
# M-NEWS:
Home | ΥΓΕΙΑ - ΔΙΑΤΡΟΦΗ | [Newsbeast]: Εθνική Επιτροπή Βιοηθικής: Μη θέτετε σε κίνδυνο τους άλλους, ακολουθήστε τις οδηγίες
[Newsbeast]: Εθνική Επιτροπή Βιοηθικής: Μη θέτετε σε κίνδυνο τους άλλους, ακολουθήστε τις οδηγίες

[Newsbeast]: Εθνική Επιτροπή Βιοηθικής: Μη θέτετε σε κίνδυνο τους άλλους, ακολουθήστε τις οδηγίες

«Η ενεργοποίηση της ατομικής υπευθυνότητας κρίσιμη για να έχουν τα μέτρα αποτελέσματα»

Η λήψη μέτρων από την πλευρά της Πολιτείας δεν αρκεί από μόνη για τη θωράκιση της κοινωνίας από την πανδημία , αναφέρει η Εθνική Επιτροπή Βιοηθικής της Ελλάδας σε σύσταση της σχετικά με την αντιμετώπιση της νόσου Covid-19 που προκαλεί ο νέος κορονοϊός , τονίζοντας την ατομική ευθύνη των πολιτών και όσων διαμένουν στη χώρα μας, όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Η Επιτροπή επισημαίνει, με δεδομένη τη διεθνή εμπειρία, ότι «είτε αποτελούν τα μέτρα αυτά συστάσεις προς το ευρύ κοινό, είτε δημόσιες υποχρεώσεις η παραβίαση των οποίων επιφέρει κυρώσεις, η ενεργοποίηση της ατομικής υπευθυνότητας του καθενός συνιστά κρίσιμο όρο για να υπάρξουν τα αποτελέσματα που έχει λάβει η Πολιτεία προς εξυπηρέτηση του δημοσίου συμφέροντος της υγείας».

Ακόμη υπογραμμίζει ότι «η λήψη περιοριστικών μέτρων ανάλογων με τη σοβαρότητα και την εξέλιξη της απειλής για τη δημόσια υγεία, έχει στέρεα θεμελίωση. Πολύ περισσότερο, μάλιστα, όταν τα μέτρα υποστηρίζονται από μια παιδαγωγική επικοινωνιακή πολιτική, που εξηγεί τους λόγους οι οποίοι επέβαλαν τη λήψη τους».

Επισημαίνει επίσης ότι «η απόλαυση της αυτονομίας του καθενός δεν μπορεί να στρέφεται εναντίον των άλλων, αφού ο πολίτης αποτελεί μέρος του κοινωνικού συνόλου» και ότι «η βιοηθική διάσταση της περίθαλψης όσων έχουν προσβληθεί από τον ιό και των μέτρων προφύλαξης για να αναχαιτιστεί η περαιτέρω μετάδοσή του, αναδεικνύεται μέσα από την ανάληψη ατομικής ευθύνης, σύμφωνα και με την αρχή της κοινωνικής αλληλεγγύης, ιδίως προς τα άτομα που είναι ευάλωτα».

«Όταν κάποιος ασκεί ένα δικαίωμά του σε τέτοιες συνθήκες, ελέγχεται πρωτίστως ηθικά, αν με τη συμπεριφορά του θέσει σε κίνδυνο την υγεία των άλλων», αναφέρει η Επιτροπή Βιοηθικής και προσθέτει ότι «με τον αυτοπεριορισμό δεν χάνουμε την αυτονομία μας, εγκαταλείποντας δήθεν την ελεύθερη άσκηση των δικαιωμάτων μας: αντίθετα, ενισχύουμε την αναγκαία συνθήκη για να έχει πραγματικό νόημα η αυτονομία, δηλαδή την ομαλή κοινωνική συμβίωση».

Με βάση αυτά, η Επιτροπή κρίνει ότι καθένας που διαμένει σήμερα στη χώρα μας:

  • Είναι ατομικά υπεύθυνος για τη λήψη των αναγκαίων μέτρων αποτροπής της διάδοσης της συγκεκριμένης νόσου, ακολουθώντας αποκλειστικά τις οδηγίες των αρμόδιων οργάνων της Πολιτείας, ιδίως του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας, όπως εκφράζεται επίσημα.
  • Δεν δικαιολογείται να θέτει σε κίνδυνο με τη συμπεριφορά του τον κύκλο της οικογένειάς του, των φιλικών του προσώπων, τον κύκλο των προσώπων της επαγγελματικής του δραστηριότητας, καθώς και των κοινωνικών του σχέσεων.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: NEWSBEAST

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!