Δευτέρα, 25 Μαΐου 2020
# M-NEWS:
Home | ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ - ΟΙΚΟΛΟΓΙΑ | [Newsbeast]: Η απροσδόκητη συνέπεια του κορονοϊού στο περιβάλλον
[Newsbeast]: Η απροσδόκητη συνέπεια του κορονοϊού στο περιβάλλον

[Newsbeast]: Η απροσδόκητη συνέπεια του κορονοϊού στο περιβάλλον

Ο περιορισμός του ανθρώπου στο σπίτι του δεν σταματά να επιδρά θετικά στον πλανήτη

Ο κόσμος μας είναι πολύ πιο αθόρυβος τώρα που το 1/3 σχεδόν της ανθρωπότητας μένει σπίτι για να γλιτώσει τα χειρότερα από την πανδημία.

Αυτό μας λένε τουλάχιστον οι σεισμογράφοι του πλανήτη.

Τα lockdown που συνδέονται με το Covid-19 έχουν μειώσει αισθητά την ποσότητα του «ανθρωπογενούς σεισμικού θορύβου», όπως τον λέει η επιστήμη, ήχους δηλαδή, και δονήσεις τελικά, που προκαλεί η κίνηση του ανθρώπου όταν ταξιδεύει, πηγαίνει στη δουλειά του ή χοροπηδά σε συναυλίες.

Η πτώση αυτή στον σεισμικό θόρυβο, που το έγκριτο επιστημονικό περιοδικό «Nature» αποκαλεί «βουητό από δονήσεις στον φλοιό του πλανήτη», σημαίνει πως ο πλανήτης μας κινείται λιγότερο.

Ο σεισμικός ήχος λαμβάνει χώρα μέσω γεωλογικών διαταράξεων, όπως χιονοστιβάδες, εκρήξεις ηφαιστείων και τέτοια πράγματα που αποδίδουν ήχους χαμηλής συχνότητας που δεν πιάνει το ανθρώπινο αυτί. Τους πιάνουν όμως οι σεισμογράφοι.

Τέτοιες δονήσεις προκαλεί όμως και η ανθρώπινη δράση, μέσω της κίνησης των τροχοφόρων, των μηχανημάτων, ακόμα και των ηλεκτρικών καλωδίων. Και η επιστήμη το γνωρίζει αυτό, καθώς υπάρχει μεγάλη διαφορά μεταξύ εργάσιμων ημερών και Σαββατοκύριακου, ακόμα και μεταξύ μέρας και νύχτας.

Οι σεισμογράφοι καταγράφουν σήμερα πολύ χαμηλότερες ανθρωπογενείς δονήσεις, εξαιτίας του κορονοϊού . Ο σεισμολόγος Thomas Lecocq του Βασιλικού Αστεροσκοπείου του Βελγίου καταγράφει 33% λιγότερο θόρυβο από τη στιγμή που οι Βέλγοι κλείστηκαν στα σπίτια τους στις 14 Μαρτίου.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: NEWSBEAST

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!