Τετάρτη, 27 Μαΐου 2020
# M-NEWS:
Home | ΚΟΣΜΟΣ | [Newsbeast]: Άντολφ Άιχμαν: 60 χρόνια από τη σύλληψη του εμπνευστή της «τελικής λύσης» και της εξόντωσης των Εβραίων

[Newsbeast]: Άντολφ Άιχμαν: 60 χρόνια από τη σύλληψη του εμπνευστή της «τελικής λύσης» και της εξόντωσης των Εβραίων

Τα γεράκια της Μοσάντ τον έπιασαν στην Αργεντινή όπου και διέφευγε

Αντολφ Άιχμαν Στις 11 Μαΐου 1960, ο εγκληματίας πολέμου , που είχε καταφύγει με πλαστή ταυτότητα στην Αργεντινή, απάγεται από ομάδα των ισραηλινών μυστικών υπηρεσιών έπειτα από πολυετή επιχείρηση αναζήτησης.
Δέκα ημέρες αργότερα, ναρκωμένος και ντυμένος με στολή της αεροπορικής εταιρείας El Al μεταφέρεται από πράκοτρες της Μοσάντ στο Ισραήλ.
Εμπνευστής της «Τελικής Λύσης », το σχέδιο της εξόντωσης των εβραίων κατά τον Β΄Παγκόσμιο Πόλεμο, ο Άιχμαν θα δικασθεί και θα εκτελεσθεί δι’ απαγχονισμού το 1962 σε ηλικία 56 ετών.
Ακολουθεί το χρονικό της μυστικής επιχείρησης με βάση τα τηλεγραφήματα του Γαλλικού Πρακτορείου (AFP) εκείνης της εποχής.

«Εγκληματίας πολέμου συλλαμβάνεται από τους Ισραηλινούς»

Οι δυνάμεις ασφαλείας προχώρησαν στην «σύλληψη ενός από τους μεγαλύτερους ναζί εγκληματίες πολέμου και θα δικασθεί σύντομα από ισραηλινό δικαστήριο», ανακοινώνει στις 23 Μαΐου ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπεν Γκουριόν.
«Ο άνθρωπος της Τελικής Λύσης…βρίσκεται στην φυλακή», «Εγκληματίας πολέμου συνελήφθη από τους Ισραηλινούς». Ο Τύπος ομόφωνα χαιρετίζει το ισραηλινό εγχείρημα.

Το όνομα του Άιχμαν και στοιχεία για τον φρικιαστικό του ρόλο στον εκτοπισμό των εβραίων προς τα στρατόπεδα συγκέντρωσης της ανατολικής Ευρώπης εμφανίσθηκαν κατά την διάρκεια της Δίκης της Νυρεμβέργης (1945-1946).

«Ένας Γερμανός που σκότωσε έναν εβραίο έξι εκατομμύρια φορές», συνοψίζει ο νομπελίστας συγγραφέας Ελί Βίζελ, επιζήσας τους Άουσβιτς.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: NEWSBEAST

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!