Σάββατο, 15 Αυγούστου 2020
# M-NEWS:
Home | ΚΟΣΜΟΣ | [News]: Στρατιωτική επέμβαση στη Λιβύη προανήγγειλε ο πρόεδρος της Αιγύπτου
[News]: Στρατιωτική επέμβαση στη Λιβύη προανήγγειλε ο πρόεδρος της Αιγύπτου

[News]: Στρατιωτική επέμβαση στη Λιβύη προανήγγειλε ο πρόεδρος της Αιγύπτου

Ο αλ Σίσι συναντήθηκε με ηγέτες φυλών της ανατολικής Λιβύης

Ηγέτες φυλών της ανατολικής Λιβύης εξουσιοδότησαν τον πρόεδρο της Αιγύπτου, Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι και τις αιγυπτιακές ένοπλες δυνάμεις, να παρέμβουν στη χώρα τους, για να προστατεύσουν την εθνική κυριαρχία της, ανακοίνωσε η αιγυπτιακή προεδρία.

Ο Σίσι, μετά τη συνάντηση που είχε με φυλάρχους, κυρίως από την ανατολική Λιβύη, είπε ότι η Αίγυπτος δεν θα μείνει αδρανής απέναντι σε οποιαδήποτε ενέργεια συνιστά άμεση απειλή για την εθνική ασφάλεια των δύο χωρών, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση της προεδρίας. Οι τοπικοί ηγέτες με τους οποίους συναντήθηκε ο Αιγύπτιος πρόεδρος στο Κάιρο θεωρούνται σύμμαχοι του στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ, του ισχυρού άνδρα της ανατολικής Λιβύης.

Την Τρίτη, το κοινοβούλιο που εδρεύει στην ανατολική Λιβύη κάλεσε την Αίγυπτο να βοηθήσει να αντισταθμίσει τη στήριξη που παρέχει η Τουρκία στην αναγνωρισμένη από τον ΟΗΕ Κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας (ΚΕΣ), που εδρεύει στην Τρίπολη. Η Τουρκία βοήθησε την GNA αναγκάζοντας σε υποχώρηση τον Λιβυκό Εθνικό Στρατό (ΛΕΣ) του Χάφταρ, ο οποίος προσπαθούσε να καταλάβει τη λιβυκή πρωτεύουσα από την άνοιξη του 2019.

Οποιαδήποτε κλιμάκωση θα μπορούσε να πυροδοτήσει μια άμεση σύγκρουση στη Λιβύη μεταξύ των ξένων δυνάμεων που ήδη στέλνουν όπλα και μαχητές στην περιοχή, παραβιάζοντας το εμπάργκο όπλων. Με αφορμή τις κινήσεις της Τουρκίας , ο Σίσι προειδοποίησε τον περασμένο μήνα ότι ο αιγυπτιακός στρατός μπορεί να μπει στη Λιβύη, αν η GNA και οι Τούρκοι σύμμαχοί της εξαπολύσουν επίθεση στη Σύρτη, την πόλη που θεωρείται «πύλη» για τους τερματικούς σταθμούς εξαγωγής του λιβυκού πετρελαίου.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: NEWS

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!