Κυριακή, 25 Οκτωβρίου 2020
# M-NEWS:
Home | ΕΛΛΑΔΑ | [News]: ΣτΕ: Απέρριψε προσφυγή εκπαιδευτικών κατά προκήρυξης του ΑΣΕΠ
[News]: ΣτΕ: Απέρριψε προσφυγή εκπαιδευτικών κατά προκήρυξης του ΑΣΕΠ

[News]: ΣτΕ: Απέρριψε προσφυγή εκπαιδευτικών κατά προκήρυξης του ΑΣΕΠ

Συνταγματικό κρίθηκε το νέο σύστημα διορισμού και προσλήψεων

«Σφραγίδα» συνταγματικότητας έβαλε το Συμβούλιο της Επικρατείας στο νέο σύστημα διορισμού και προσλήψεων των εκπαιδευτικών της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, με επιλογή βάσει σειράς προτεραιότητας που καθορίζεται από τη βαθμολόγηση των υποψηφίων με κριτήρια όπως κοινωνικά, ακαδημαϊκά προσόντα αλλά και εκπαιδευτική προϋπηρεσία.

Η αυξημένη σύνθεση τουΓ΄ Τμήματος του Ανώτατου Ακυρωτικού Δικαστηρίου, απέρριψε κατά πλειοψηφία 3-2 (1866/2020) προσφυγή εκπαιδευτικών που στρέφονταν κατά της προκήρυξης του ΑΣΕΠ για την πρόσληψη εκπαιδευτικών δευτεροβάθμιας Γενικής Εκπαίδευσης βάσει του ν. 4589/2019.

Οι σύμβουλοι Επικρατείας, σύμφωνα με το ΣτΕ, απέρριψαν τον ισχυρισμό των εκπαιδευτικών περί αντισυνταγματικότητας του συστήματος αυτού, λόγω του ότι ο νομοθέτης δεν θέσπισε ως τρόπο επιλογής των υποψηφίων τον γραπτό διαγωνισμό. Και αυτό γιατί κρίθηκε ότι το Σύνταγμα στο άρθρο 103 παρ. 7 προβλέπει, εναλλακτικά, τον διαγωνισμό ή την επιλογή σύμφωνα με προκαθορισμένα και αντικειμενικά κριτήρια, ως ισοδύναμους τρόπους στελέχωσης της δημόσιας διοίκησης, αφήνοντας στον κοινό νομοθέτη την ευχέρεια να προκρίνει τον πλέον κατάλληλο για την πρόσληψη του προσωπικού του εκάστοτε φορέα.

Παράλληλα, έκριναν οι σύμβουλοι επικρατείας, ότι ο νομοθέτης δεν δεσμεύεται από προηγούμενες νομοθετικές ρυθμίσεις (π.χ. των νόμων 2525/1997 και 3848/2010), με τις οποίες είχε προβλεφθεί ο γραπτός διαγωνισμός ως πάγιος τρόπος διορισμού των μονίμων εκπαιδευτικών της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: NEWS

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!