Τρίτη, 7 Δεκεμβρίου 2021
# M-NEWS:
Home | ΕΛΛΑΔΑ | [News]: Σπουδαία ανακάλυψη στο Κιλκίς: Βρέθηκε μια άγνωστη αρχαία πόλη – Δείτε το βίντεο
[News]: Σπουδαία ανακάλυψη στο Κιλκίς: Βρέθηκε μια άγνωστη αρχαία πόλη – Δείτε το βίντεο

[News]: Σπουδαία ανακάλυψη στο Κιλκίς: Βρέθηκε μια άγνωστη αρχαία πόλη – Δείτε το βίντεο

Κάποιοι τη θεωρούν σχεδόν ισάξια με την ανακάλυψη του Μανώλη Ανδρόνικου στην Βεργίνα το 1977

Μια σπουδαία αποκάλυψη χάρισε ευφορία στους αρχαιολόγους, που εργάζονται στον δήμο Παιονίας του Κιλκίς . Μια πόλη, άγνωστη ακόμη στους ιστορικούς, και τρία ταφικά μνημεία ήρθαν στην επιφάνεια, θυμίζοντας την ανακάλυψη του Μανώλη Ανδρόνικου στην Βεργίνα το 1977.

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, στο νεκροταφείο αυτής της αρχαίας πόλεως είχαν τοποθετηθεί τα μέλη της αριστοκρατικής τάξεως, οι εταίροι, δηλαδή οι φίλοι του Μακεδόνα βασιλιά, εξηγεί η Γεωργία Στρατούλη, προϊσταμένη της εταιρείας αρχαιοτήτων Ν. Κιλκίς. Πρόκειται για ένα τύμβο, τέλειας κατασκευής, που κτίστηκε μέσα σε όρυγμα, και συγκεκριμένα σε μαργαϊκό ασβεστόλιθο, που έχει λευκό χρώμα και δίνει στο πέτρωμα κρυσταλλικό χαρακτήρα. «Ένας δρόμος μήκους περίπου 14 μέτρων οδηγεί στο ταφικό μνημείο, που αναδεικνύεται σταδιακά από την αρχαιολογική σκαπάνη. Καταλήγει σε έναν υπόγειο μονοθάλαμο τάφο, που κλείνει με διπλή μαρμάρινη θύρα και εντός του οποίου υπάρχει μια μαρμάρινη ταφική κλίνη». Μετά την ολοκλήρωση της ή των ταφών το μνημείο σφραγίστηκε με ογκόλιθους, αλλά ατυχώς βρέθηκε συλημένο.

Ο κατά τα άλλα άθικτος τάφος με διάμετρο 40 μέτρα και ύψος 9 μέτρα, ερευνήθηκε για πρώτη φορά τη δεκαετία του 1960 από τον τότε Έφορο Αρχαιοτήτων Φώτιο Πέτσα. Αργότερα το 1992 αποκαλύφθηκε και ένας ακόμη τύμβος.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: NEWS

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!