Κυριακή, 12 Ιουλίου 2020
# M-NEWS:
Home | ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ - ΑΓΟΡΕΣ | [News]: Η συμβολή των αιολικών πάρκων στην αντιπυρική προστασία
[News]: Η συμβολή των αιολικών πάρκων στην αντιπυρική προστασία

[News]: Η συμβολή των αιολικών πάρκων στην αντιπυρική προστασία

Δεκάδες χιλιάδες στρέμματα στην Ελλάδα έχουν σωθεί από την παρουσία σχετικών έργων

Ένα από τα πλεονεκτήματα της ανάπτυξης αιολικών πάρκων, το οποίο ενδεχομένως να μην έχει αναδειχθεί όσο πρέπει, είναι αυτό της συμβολής τους στην αντιπυρική προστασία των δασικών εκτάσεων της περιοχής εγκατάστασής τους. Δεκάδες χιλιάδες στρέμματα στην Ελλάδα έχουν σωθεί από την παρουσία σχετικών έργων καθώς συνοδό έργο ενός αιολικού σταθμού αποτελεί η διάνοιξη νέων οδών πρόσβασης για την προσπέλαση των ανεμογεννητριών καθώς επίσης και η βελτίωση υφιστάμενων οδών για τον ίδιο λόγο.

Έτσι σε δύσβατες γενικά περιοχές όπου προ της υλοποίησης ενός έργου αιολικής ενέργειας, η πρόσβαση για την πυρόσβεση δεν ήταν εφικτή παρά μόνο με εναέρια μέσα (π.χ. ελικόπτερο), η διάνοιξη της νέας οδοποιίας παρέχει τη δυνατότητα πυρόσβεσης, όταν αυτό απαιτηθεί, με συνέπεια την εξασφάλιση της προστασίας της δασικής βλάστησης. Παράλληλα, η καθημερινή παρουσία εργαζομένων που απασχολούνται στη λειτουργία και συντήρηση των αιολικών πάρκων παρέχει τη δυνατότητα εποπτείας σε 24ωρη βάση και άμεσης ενημέρωσης σε περίπτωση περιστατικού πυρκαγιάς προκειμένου να αντιμετωπιστεί έγκαιρα το φαινόμενο εξάπλωσης της.

Τα παραπάνω συχνά -τεχνηέντως- αμελούνται από περιβαλλοντικές οργανώσεις, συλλόγους αλλά και φορείς περιοχών εγκατάστασης αιολικών πάρκων οι οποίοι άλλοτε από υπερβάλλοντα ζήλο, άλλοτε λόγω ελλιπούς ή εσφαλμένης ενημέρωσης κι άλλοτε εξυπηρετώντας τοπικά μικροσυμφέροντα «βάλλουν» εναντίον των συγκεκριμένων έργων, θέτοντας εμπόδια στην ανάπτυξη επενδύσεων «καθαρής ενέργειας» και παρεμποδίζοντας κατά συνέπεια και την διάνοιξη αντιπυρικών οδών η αναγκαιότητα των οποίων είναι πλέον αδιαμφισβήτητη.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: NEWS

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!