Τετάρτη, 1 Δεκεμβρίου 2021
# M-NEWS:
Home | ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ - ΑΓΟΡΕΣ | [News]: Πιέσεις στα ελληνικά ομόλογα: Περιορισμένους κινδύνους για τη βιωσιμότητα του δημοσίου χρέους διαπιστώνει η Κομισιόν
[News]: Πιέσεις στα ελληνικά ομόλογα: Περιορισμένους κινδύνους για τη βιωσιμότητα του δημοσίου χρέους διαπιστώνει η Κομισιόν

[News]: Πιέσεις στα ελληνικά ομόλογα: Περιορισμένους κινδύνους για τη βιωσιμότητα του δημοσίου χρέους διαπιστώνει η Κομισιόν

Η ΕΚΤ επιχειρεί να καθυσηχάσει τις αγορές

Παρόλο που η ΕΚΤ επιχειρεί να καθυσηχάσει τις αγορές διαβεβαιώνοντας ότι η χαλαρή νομισματική πολιτική δεν πρόκειται να τερματιστεί απότομα, οι επενδυτές δεν φαίνεται να έχουν πειστεί και προεξοφλούν άνοδο των επιτοκίων.

Υπό τις συνθήκες αυτές, η απόδοση του ελληνικού 10ετούς ομολόγου ξεπέρασε σήμερα το 1,37%.

Παρά ταύτα, ανάλυση της Τράπεζας Πειραιώς επισημαίνει, ότι η αγορά των CDS (ασφάλιστρα έναντι του κινδύνου χρεοκοπίας) τιμολογεί τα ελληνικά ασφάλιστρα κινδύνου σε επίπεδα επενδυτικής βαθμίδας, ενώ η αξιολόγηση των οίκων (οι οποίοι μετά το φιάσκο που υπέστησαν με την Lehman Brothers διακατέχονται από έναν συντηρητισμό) υστερεί σημαντικά από το πολύ ουσιαστικό αυτό ορόσημο.

Πάντως, η ανθεκτικότητα των ελληνικών ομολόγων ενισχύεται και από τα «ευρήματα» της 12ης Έκθεσης Ενισχυμένης Εποπτείας, που δημοσιοποίησε σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Σε αυτήν επισημαίνεται ότι:

1. Τα ταμειακά διαθέσιμα της Γενικής Κυβέρνησης ήταν κοντά στα 40 δισεκατομμύρια ευρώ στις αρχές Οκτωβρίου 2021 – το υψηλότερο επίπεδο από τα τέλη του 2019, αναφέρεται στο ΑΠΕ ΜΠΕ.

2. Οι βραχυπρόθεσμοι κίνδυνοι για τη βιωσιμότητα του δημόσιου χρέους παραμένουν συγκρατημένοι, παρόλο που μακροπρόθεσμα οι κίνδυνοι αυτοί αυξάνονται σε ένα σενάριο «χαμηλής ανάπτυξης». Στο βασικό σενάριο, το χρέος μειώνεται από 203% του ΑΕΠ το 2021, σε περίπου 54% το 2060, ενώ οι ακαθάριστες χρηματοδοτικές ανάγκες παραμένουν κάτω από το 15% του ΑΕΠ μακροπρόθεσμα.

Στην εγχώρια δευτερογενή αγορά, οι αποδόσεις κινήθηκαν ανοδικά.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: NEWS

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!