Κυριακή, 19 Σεπτεμβρίου 2021
# M-NEWS:
Home | ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΤΑΞΙΔΙΑ | [News]: Το όπλο κρούσης του Μεγάλου Αλεξάνδρου που έμεινε στην ιστορία – Η αήττητη Μακεδονική φάλαγγα
[News]: Το όπλο κρούσης του Μεγάλου Αλεξάνδρου που έμεινε στην ιστορία – Η αήττητη Μακεδονική φάλαγγα

[News]: Το όπλο κρούσης του Μεγάλου Αλεξάνδρου που έμεινε στην ιστορία – Η αήττητη Μακεδονική φάλαγγα

Η τεράστια ιστορία της Κεντρικής Μακεδονίας

Αποτέλεσε το όπλο κρούσης και του Φιλίππου του Β’αλλά και του γιου του, του Μεγάλου Αλέξανδρου. Η Μακεδονική φάλαγγα ήταν στην πραγματικότητα ο χαρακτηριστικός τρόπος παράταξης του στρατού κατά τη διάρκεια της μάχης, αρχικά των Μακεδόνων και στη συνέχεια όλων των κρατών των Διαδόχων και Επιγόνων. Αυτή η παράταξη τηρήθηκε και αποκαλούταν αήττητη για περίπου δύο αιώνες όπως αναφέρει το exploringgreece.tv.

Οι τρεις σχηματισμοί της ήταν εκείνοι που την έκαναν να ξεχωρίζει. Η πύκνωση είχε βάθος 16 ανδρών, ο συνασπισμός 8 ανδρών (όπως η νοτιοελληνική φάλαγγα) και το Βάθος: 32 ανδρών και γινόταν σπάνια. Η Μακεδονική φάλαγγα παρατασσόταν με τέτοιο τρόπο έχοντας ως αποστολή να καθηλώσει τα αντίπαλα στρατεύματα. Το βασικό και δυνατό πλεονέκτημα της Μακεδονικής φάλαγγας ήταν η τρομερή δύναμη κρούσης που παρέτασσε στο εμπρόσθιο τόξο. Ήταν τέτοιο το βάθος των ανδρών την παράταξη ώστε αυτή η ακαταμάχητη ορμή ήταν πρακτικά αδύνατο να σταματηθεί από μπροστά όσο ισχυρός κι αν ήταν ο αντίπαλος. Από την άλλη υπήρχε αδυναμία στην άμυνα όταν πληττόταν από τα πλάγια.

Ο Μέγας Αλέξανδρος για να αγκιστρώσει και να εγκλωβίσει τον αντίπαλο ώστε να τον κατατροπώσει. Ποιοι ήταν όμως αυτοί που συμμετείχαν στην φάλαγγα; Την Μακεδονική φάλαγγα συγκροτούσαν ελεύθεροι επαγγελματίες της Μακεδονίας.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: NEWS

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!