Δευτέρα, 6 Δεκεμβρίου 2021
# M-NEWS:
Home | ΚΟΣΜΟΣ | [News]: Νέα διαμάχη Κίνας με ΗΠΑ για τα «μάτια» της Ταϊβάν
[News]: Νέα διαμάχη Κίνας με ΗΠΑ για τα «μάτια» της Ταϊβάν

[News]: Νέα διαμάχη Κίνας με ΗΠΑ για τα «μάτια» της Ταϊβάν

Τι λέει η Ρωσία

Την «κατηγορηματική αντίθεσή της» εξέφρασε η Κίνα αναφορικά με την πρόσκληση που απηύθυνε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν προς την Ταϊβάν για να συμμετάσχει στη σύνοδο κορυφής για τη δημοκρατία η οποία θα διεξαχθεί μέσω τηλεδιάσκεψης τον Δεκέμβριο και στην οποία δεν έχει προσκληθεί να συμμετάσχει η Κίνα (ούτε και η Ρωσία).

«Η Ταϊβάν δεν έχει άλλο στάτους στο διεθνές δίκαιο πέραν του να αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της Κίνας», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος της κινεζικής διπλωματίας Τζάο Λιτζιάν.

Η Ταϊβάν από την πλευρά της ευχαρίστησε τον αμερικανό πρόεδρο για την πρόσκληση προσθέτοντας ότι η συμμετοχή της θα της δώσει την ευκαιρία να μοιραστεί τις εμπειρίες για το θέμα της δημοκρατίας στη διεθνή σκηνή. «Χάρη στην σύνοδο αυτή, η Ταϊβάν θα μπορέσει να μοιραστεί την εμπειρία της επιτυχίας της στη δημοκρατία», δήλωσε εκπρόσωπος του προεδρικού γραφείου στην Ταϊπέι.

Το Πεκίνο θεωρεί την Ταϊβάν των 23 εκατομμυρίων κατοίκων επαρχία της, αν και δεν έχει ελέγξει ποτέ το νησί από την ίδρυση της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας το 1949. Τις τελευταίες εβδομάδες έχει ενταθεί η αντιπαράθεση ανάμεσα στο Πεκίνο και την Ουάσινγκτον σχετικά με την Ταϊβάν, που διαθέτει δημοκρατικό σύστημα διακυβέρνησης, το δικό της νόμισμα και τις δικές της ένοπλες δυνάμεις.

Απευθύνοντας ξεκάθαρο μήνυμα προς το Πεκίνο, ο Τζο Μπάιντεν κάλεσε 110 χώρες και εδαφικές ενότητες στη σύνοδο κορυφής για τη δημοκρατία, ανάμεσά τους και τους δυτικούς συμμάχους των Ηνωμένων Πολιτειών.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: NEWS

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!