Σάββατο, 25 Σεπτεμβρίου 2021
# M-NEWS:
Home | ΕΛΛΑΔΑ | [News]: Μίκης Θεοδωράκης: Αυτή είναι η «Συνοικία το όνειρο» – Η μουσική της ταινίας και η λογοκρισία
[News]: Μίκης Θεοδωράκης: Αυτή είναι η «Συνοικία το όνειρο» – Η μουσική της ταινίας και η λογοκρισία

[News]: Μίκης Θεοδωράκης: Αυτή είναι η «Συνοικία το όνειρο» – Η μουσική της ταινίας και η λογοκρισία

Δείτε τις είκονες

Είναι η συνοικία που άφησε το αποτύπωμά της και συζητήθηκε όσο λίγες μέσα στα χρόνια. Η «Συνοικία το όνειρο», το θρυλικό φιλμ που λογοκρίθηκε έντονα σε μια δύσκολη περίοδο για την Ελλάδα. Είναι η ταινία που αποφάσισε να δημιουργήσει ο Αλέκος Αλεξανδράκης, το 1961, έχοντας ήδη μια σημαντική πορεία εμπρός από τις κάμερες.

Εκτός από το σπουδαίο καστ που συμμετείχε, όπως ο Μάνος Κατράκης και η Σαπφώ Νοταρά, η ταινία είχε επίσης την τύχη να επιμεληθεί μουσικά από τον Μίκη Θεοδωράκη .Το τραγούδι «Βρέχει στη φτωχογειτονιά» έγραψε ιστορία όπως και η ίδια η ταινία άλλωστε. Όσο και αν κυνηγήθηκε τιμήθηκε με δύο βραβεία στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης. Ποια είναι η συνοικία, τελικά, στην οποία έγιναν τα γυρίσματα της ταινίας; Ο Αλέκος Αλεξανδράκης επέλεξε την περιοχή του Ασύρματου, κοντά στα Άνω Πετράλωνα όπως αναφέρει το exploringgreece.tv.

Η επιλογή της γειτονιάς μόνο τυχαία δεν ήταν. Τη δεκαετία του ’60 αποτελούσε μια φτωχογειτονιά με παράγκες της οποίας οι κάτοικοι ήταν άνθρωποι του μεροκάματου αλλά και πρόσφυγες από την Μικρά Ασία. Κάτω από τον λόφο του Φιλοπάππου, η ταινία αναδείκνυε τα προβλήματα, τη φτώχεια και της κακουχίες σε μια Ελλάδα που προσπαθούσε να ορθοποδήσει. Και γι’ αυτό το λόγο λογοκρίθηκε έντονα. Σε σημείο που ο Αλέκος Αλεξανδράκης έφτασε σε σημείο να αποκηρύξει το ίδιο του το δημιούργημα όταν ήρθε η ώρα να βγει στους κινηματογράφους.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: NEWS

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!