Δευτέρα, 19 Απριλίου 2021
# M-NEWS:
Home | ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΤΑΞΙΔΙΑ | [News]: Λίμνη Τσιβλού: Ένα θαύμα της φύσης που ξεκίνησε από μια καταστροφή
[News]: Λίμνη Τσιβλού: Ένα θαύμα της φύσης που ξεκίνησε από μια καταστροφή

[News]: Λίμνη Τσιβλού: Ένα θαύμα της φύσης που ξεκίνησε από μια καταστροφή

Η κατολίσθηση που την έκανε γνωστή και ως Μαυρολίμνη

Σχεδόν δυόμιση ώρες μακριά από την Αθήνα βρίσκεται ένα ονειρικό σκηνικό με επίκεντρο μια φυσική λίμνη . Τη Λίμνη Τσιβλού.

Όπως σημειώνει η ιστοσελίδα exploringgreece.tv , αν το δεις από κοντά σίγουρα θα το περιγράψεις ως ένα μαγικό αλπικό τοπίο στην καρδιά της Αχαΐας . Μοναδική φυσική ομορφιά σε υψόμετρο 700 μέτρων περίπου, στις πλαγιές του Χελμού.

Η καταστροφική κατολίσθηση που οδήγησε στη Λίμνη Τσιβλού

Πολλοί την έχουν επισκεφθεί αλλά λίγοι ξέρουν την ιστορία της. Η Λίμνη Τσιβλού δημιουργήθηκε όταν μια μεγάλη κατολίσθηση το 1913 έφραξε την κοίτη του ποταμού Κράθη. Το αποτέλεσμα ήταν καταστροφικό. Ήταν 24 Μαρτίου όταν η ισχυρή κατολίσθηση βύθισε το μισό χωριό Τσιβλός κάτω από τα νερά της. Το υπόλοιπο μισό χωριό σώθηκε και μάλιστα εξακολουθεί να υπάρχει, ακριβώς δίπλα στη λίμνη.

Σήμερα η Λίμνη Τσιβλού έχει επιφάνεια περίπου 83 στρέμματα και βάθος περίπου 80 μέτρα. Το όνομά της, βέβαια το πήρε από το χωριό Τσιβλός το οποίο καταπόντισε μερικώς μετά την κατολίσθηση. Μπορεί να ακούσεις να την αποκαλούν και Μαυρολίμνη και φυσικά η εξήγηση είναι εύκολη. Η κατολίσθηση δεν προκάλεσε μόνο υλικές ζημιές αλλά υπήρξαν και ανθρώπινες απώλειες. Έτσι την αποκαλούν Μαυρολίμνη για το κακό που προξένησε.

Σήμερα η Λίμνη Τσιβλού αποτελεί έναν σπουδαίο υγροβιότοπος που φιλοξενεί πολλά είδη χλωρίδας και πανίδας.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: NEWS

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!