Κυριακή, 17 Οκτωβρίου 2021
# M-NEWS:
Home | ΚΟΣΜΟΣ | [News]: Κορονοϊός: Τι πρέπει να κάνετε όταν δεν επανέρχεται η όσφρηση
[News]: Κορονοϊός: Τι πρέπει να κάνετε όταν δεν επανέρχεται η όσφρηση

[News]: Κορονοϊός: Τι πρέπει να κάνετε όταν δεν επανέρχεται η όσφρηση

Τι είναι η οσφρητική εκπαίδευση

Συχνό σύμπτωμα της λοίμωξης Covid-19 αποτελούν η διαταραχή της όσφρησης και της γεύσης και μάλιστα μπορεί η ανοσμία και η αγευσία να είναι και τα μοναδικά συμπτώματα της νόσου. Στις περισσότερες περιπτώσεις, η όσφρηση επανέρχεται ύστερα από τέσσερις εβδομάδες, ωστόσο για τις περιπτώσεις που αυτή εξακολουθεί να υφίσταται ενδείκνυται θεραπευτικά η οσφρητική εκπαίδευση.

«Η οσφρητική εκπαίδευση είναι μια διαδικασία, όπου ο ασθενής καθημερινά και για λίγους μήνες μυρίζει συγκεκριμένες οσμές με σκοπό να ενεργοποιηθεί ξανά το οσφρητικό νεύρο. Συγκεκριμένα, ο ασθενής μυρίζει κάθε μέρα τουλάχιστον δυο φορές μια σειρά συγκεκριμένων βασικών οσμών, όπως λεμόνι, τριαντάφυλλο και επιπλέον κάποιες άλλες, που ο γιατρός προσθέτει ανάλογα με τις ανάγκες και την απώλεια όσφρησης του ασθενή κατά τρόπο παρόμοιο με αυτό που κάνουν οι δοκιμαστές κρασιών για να γίνουν καλύτεροι.

Οι σχετικές οδηγίες για τη σωστή εκτέλεση της οσφρητικής εκπαίδευσης, καθώς και η παρακολούθηση με οσφρητικό τεστ της πορείας της θεραπείας, γίνεται από τον εξειδικευμένο ΩΡΛ. Με τον τρόπο αυτό έχουν λάβει θεραπεία πάνω από 150 ασθενείς στο ειδικό ιατρείο της Β’ ΩΡΛ Κλινικής του ΑΠΘ, με βελτίωση της οσφρητικής ικανότητας σε περισσότερους από το 65% των ασθενών», σημείωσε ο αναπληρωτής καθηγητής ΩΡΛ στο ΑΠΘ, Ιορδάνης Κωνσταντινίδης στο πλαίσιο του Παγκόσμιου Συνεδρίου Ρινολογίας και Φλεγμονωδών Παθήσεων Ανώτερου Αναπνευστικού.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: NEWS

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!