Παρασκευή, 5 Μαρτίου 2021
# M-NEWS:
Home | ΕΛΛΑΔΑ | [News]: Η ιστορία του Εύζωνα και οι συμβολισμοί κάθε κομματιού της ενδυμασίας του
[News]: Η ιστορία του Εύζωνα και οι συμβολισμοί κάθε κομματιού της ενδυμασίας του

[News]: Η ιστορία του Εύζωνα και οι συμβολισμοί κάθε κομματιού της ενδυμασίας του

Κάθε κομμάτι του ρουχισμού έχει τη δική του ξεχωριστή σημασία

Πρόκειται για μία από τις πιο τιμητικές, ταυτόχρονα όμως και απαιτητικές, θέσεις που μπορεί να αναλάβει κάποιος εκπληρώνοντας τα στρατιωτικά του καθήκοντα.

Το να γίνει κάποιος Εύζωνας απαιτεί σκληρή πειθαρχία, όπως ομολογούν όσοι έχουν υπηρετήσει στην Προεδρική Φρουρά. Αυτό όμως που δεν είναι ευρέως γνωστό, και μας αποκαλύπτει το exploringgreece.tv , είναι η ιστορία της προεδρικής φρουράς και των Ευζώνων. Η Προεδρική Φρουρά ιδρύθηκε στις 12 Δεκεμβρίου 1863 με Βασιλικό Διάταγμα της εποχής ως «στράτευμα αυθύπαρκτον υπό την ονομασία το ΑΓΗΜΑ».

Τι σημαίνει όμως Εύζωνας; Στην πραγματικότητα είναι αυτός ο οποίος είναι καλά ζωσμένος. Απαντάται ως λέξη ακόμη και στα έργα του Ομήρου ο οποίος αναφέρεται στους στρατιώτες οι οποίοι ήταν καλά ζωσμένοι («ευ’+ζώνες = οι καλά ζωσμένοι»). Τι συμβολίζει όμως το κάθε κομμάτι της ενδυμασίας του Εύζωνα που υπηρετεί σήμερα στην Προεδρική φρουρά; Αποτελεί εξέλιξη της ενδυμασίας των αγωνιστών της Ελληνικής Επανάστασης αλλά σίγουρα το αποτέλεσμα είναι πιο σύνθετο απ’ ό,τι φανταζόμαστε.

Η… διασημότερη ενδυμασία είναι η λευκή επίσημη στολή, η οποία καθιερώθηκε στην περίοδο της Τουρκοκρατίας από τους οπλαρχηγούς.

Αρχικά για το ρουχισμό των τσολιάδων υπάρχει ειδικό εργαστήριο, το οποίο βρίσκεται στις εγκαταστάσεις της Προεδρικής Φρουράς. Εκτός από πολύ χρόνο, η κατασκευή της στολής απαιτεί και τέχνη, καθώς μέχρι και σήμερα ράβεται σχεδόν εξ’ ολοκλήρου στο χέρι.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: NEWS

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!