Τρίτη, 15 Ιουνίου 2021
# M-NEWS:
Home | ΚΟΣΜΟΣ | [News]: Επικεφαλής ΙΑΕΑ: Πολύ ανησυχητικό το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης
[News]: Επικεφαλής ΙΑΕΑ: Πολύ ανησυχητικό το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης

[News]: Επικεφαλής ΙΑΕΑ: Πολύ ανησυχητικό το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης

«Το ιρανικό πρόγραμμα έχει αναπτυχθεί, έχει γίνει πιο εξελιγμένο επομένως η γραμμική επιστροφή στο 2015 δεν είναι πλέον εφικτή»

Ο διευθυντής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) Ραφαέλ Γκρόσι χαρακτήρισε το πρόγραμμα εμπλουτισμού ουρανίου του Ιράν «πολύ ανησυχητικό» σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται σήμερα στην εφημερίδα Financial Times.

Το Ιράν εμπλουτίζει ουράνιο σε ποσοστά καθαρότητας που «φθάνουν μόνο οι χώρες που κατασκευάζουν βόμβες», δήλωσε στην εφημερίδα ο Γκρόσι.

«Μια χώρα που εμπλουτίζει στο 60% είναι κάτι πολύ σοβαρό –μόνο οι χώρες που κατασκευάζουν βόμβες φθάνουν σε αυτό το επίπεδο. Το 60% είναι σχεδόν σε βαθμό κατασκευής όπλων, ο εμπλουτισμός για εμπορικούς σκοπούς είναι 2,3%», είπε.

Σύμφωνα με τον Γκρόσι, είναι “κυρίαρχο δικαίωμα” του Ιράν να αναπτύξει το πυρηνικό του πρόγραμμα, ωστόσο «αυτό είναι ένα επίπεδο που απαιτεί επαγρύπνηση».

Ο Γκρόσι δήλωσε ότι τα περισσότερα μέτρα που έχει λάβει το Ιράν μπορούν να αντιστραφούν σχετικά εύκολα, αλλά το επίπεδο της έρευνας και της ανάπτυξης που έχει σημειωθεί αποτελεί ζήτημα.

«Δεν μπορείς να βάλεις το τζίνι πίσω στο λυχνάρι –από τη στιγμή που γνωρίζεις πώς να κάνεις κάτι, αντιλαμβάνεστε, και ο μόνος τρόπος να το ελέγξεις αυτό είναι μέσω της επαλήθευσης», σημείωσε.

«Το ιρανικό πρόγραμμα έχει αναπτυχθεί, έχει γίνει πιο εξελιγμένο επομένως η γραμμική επιστροφή στο 2015 δεν είναι πλέον εφικτή.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: NEWS

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!