Δευτέρα, 21 Σεπτεμβρίου 2020
# M-NEWS:
Home | ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ - ΑΓΟΡΕΣ | [News]: Αιολικά πάρκα: Τα οφέλη της Ελλάδας από την κατασκευή και τη λειτουργία τους
[News]: Αιολικά πάρκα: Τα οφέλη της Ελλάδας από την κατασκευή και τη λειτουργία τους

[News]: Αιολικά πάρκα: Τα οφέλη της Ελλάδας από την κατασκευή και τη λειτουργία τους

Η στροφή στην αιολική ενέργεια και συνολικά στις ΑΠΕ προκύπτει από την αναδιάταξη της παραγωγής ενέργειας παγκοσμίως, ως μία πραγματικότητα που αφορά το περιβάλλον αλλά και τους δείκτες οικονομικής ανάπτυξης κάθε χώρας.

Στην Ελλάδα τα αιολικά πάρκα έχουν εισέλθει δυναμικά και έχουν μεταλλάξει το ενεργειακό τοπίο, όντας ένα από τα πιο σημαντικά όπλα που διαθέτουμε για την ανάσχεση της κλιματικής αλλαγής.

Το κατά πόσο όμως οι ανεμογεννήτριες φέρνουν και αντίστοιχα έσοδα στην ελληνική οικονομία, είναι κάτι που ορισμένοι το αμφισβητούν.

Μύθος 11: «Τα αιολικά πάρκα είναι εισαγόμενα και δεν δημιουργούν εγχώρια προστιθέμενη αξία»
Σημείο τριβής αποτελεί το αν τα αιολικά πάρκα δημιουργούν εγχώρια προστιθέμενη αξία, καθώς είναι αμιγώς εισαγόμενα προϊόντα.

«Ο μύθος αυτός στηρίζεται στο γεγονός ότι ο παραγωγικός εξοπλισμός των αιολικών πάρκων είναι εισαγόμενος» αναφέρει σε έντυπό της η ΕΛΕΤΑΕΝ (Ελληνική Επιστημονική Ένωση Αιολικής Ενέργειας).

Η ένωση θέλοντας να διαλύσει τις όποιες σκιές δημιουργεί η παραπάνω αιτίαση, ξεκαθαρίζει ότι περίπου το ένα τρίτο του κόστους επένδυσης και το μεγαλύτερο μέρος του λειτουργικού κόστους των πάρκων ξοδεύεται στην Ελλάδα.

Παρά λοιπόν το γεγονός ότι ο εξοπλισμός των αιολικών πάρκων δεν είναι ελληνικής προέλευσης, η ΕΛΕΤΑΕΝ σημειώνει ότι υπάρχουν κάποια σημαντικά στοιχεία που αποδεικνύουν ότι η χώρα κερδίζει από αυτά:

  • Έως και 35% του κόστους επένδυσης κατά τη φάση της κατασκευής ξοδεύεται στην εγχώρια αγορά, όπως σε έργα υποδομής, ηλεκτρολογικά έργα, εξοπλισμούς, υπηρεσίες και πυλώνες.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: NEWS

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!