Πέμπτη, 1 Οκτωβρίου 2020
# M-NEWS:
Home | ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ - ΑΓΟΡΕΣ | [News]: Το ελληνικό φρούτο που κατέκτησε την ξένη αγορά
[News]: Το ελληνικό φρούτο που κατέκτησε την ξένη αγορά

[News]: Το ελληνικό φρούτο που κατέκτησε την ξένη αγορά

Οι εξαγωγές εκτοξεύτηκαν σε 38.927 τόνους

Αύξηση κατά 47,1% σε σχέση με την περασμένη χρονιά καταγράφηκε στις εξαγωγές κερασιών, σημειώνοντας έτσι ρεκόρ εξαγωγών, όπως αναφέρει ο Σύνδεσμος Ελληνικών Επιχειρήσεων Εξαγωγής, Διακίνησης Φρούτων Λαχανικών και Χυμών INCOFRUIT-HELLAS. Ο εξαγόμενος όγκος κερασιών ανήλθε σε 38.927 τόνους έναντι των 26.467 τόνων του περασμένου έτους, ενώ και οι τιμές εμφανίζονται αυξημένες.

Σε θετικό έδαφος κινούνται και οι εξαγωγές καρπουζιών, με την αύξηση να ανέρχεται σε 16% και 205.172 τόνους έναντι των 176.805 τόνων της αντίστοιχης περσυνής περιόδου.

Αντίθετα, με μείωση 8,5% έκλεισαν οι εξαγωγές βερίκοκων οι οποίες φέτος ανήλθαν σε 20.674 τόνου έναντι 22.590 τόνους της περασμένης χρονιάς.

Συνολικά 17,5% περισσότερα φρούτα και λαχανικά εξήχθησαν προς το Ηνωμένο Βασίλειο το πρώτο εξάμηνο του έτους έναντι του ίδιου διαστήματος του 2019, όπως τόνισε ο ειδικός σύμβουλος του Συνδέσμου Ελληνικών Επιχειρήσεων Εξαγωγής, Διακίνησης Φρούτων Λαχανικών και Χυμών INCOFRUIT-HELLAS, Γιώργος Πολυχρονάκης.

Πρόσθεσε πως «η εξαγωγή φρέσκων οπωροκηπευτικών της χώρας μας στη βρετανική αγορά το πρώτο εξάμηνο του 2020 ανήλθε σε 15.425 τόνους, 44,2% περισσότερο από ό,τι την ίδια περίοδο του προηγούμενου έτους και αυξήθηκε κατά 17,5% σε αξία» με τη συνολική αξία να αγγίζει τα 20,05 εκατομμύρια ευρώ.

Τέλος, ο κ. Πολυχρονάκης κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τον τομέα των φρούτων και των λαχανικών μετά τη λήξη της μεταβατικής περιόδου για το Brexit, καθώς όπως σημειώνει «είναι αυξημένη η πιθανότητα να μην υπάρξει σύγκλιση μεταξύ της Επιτροπής και του Ηνωμένου Βασιλείου για την επίτευξη εμπορικής συμφωνίας που θα διέπει τις εμπορικές σχέσεις από την 1η Ιανουαρίου από τον Ιανουάριο» και καλεί την κυβέρνηση «να πιέσει και να ασκήσει την επιρροή της στα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα ώστε να καθορίσουν γρήγορα το εμπορικό πλαίσιο μεταξύ των δύο μερών και να προταθούν εναλλακτικές εμπορικές λύσεις για τις εξαγωγές στη βρετανική αγορά».

Σχετικά Tags
κεράσι Φρούτα Εξαγωγές

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: NEWS

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!