Δευτέρα, 14 Ιουνίου 2021
# M-NEWS:
Home | ΚΟΣΜΟΣ | [News]: Χάγη: Τελεσίδικα ένοχος με ισόβια κάθειρξη ο «Χασάπης των Βαλκανίων»
[News]: Χάγη: Τελεσίδικα ένοχος με ισόβια κάθειρξη ο «Χασάπης των Βαλκανίων»

[News]: Χάγη: Τελεσίδικα ένοχος με ισόβια κάθειρξη ο «Χασάπης των Βαλκανίων»

ΟΗΕ και ΕΕ χαιρετίζουν την απόφαση του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου για τον Ράτκο Μλάντιτς

Οριστικό και αμετάκλητο τέλος στην υπόθεση που κρατάει 26 χρόνια μπήκε σήμερα από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης, το οποίο έκρινε ένοχο με ισόβια κάθειρξη τον Ράτκο Μλάντιτς ή ως γνωστό «Χασάπη των Βαλκανίων» για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας. Την απόφαση χαιρέτησαν τόσο ο ΟΗΕ, όσο και η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Το Διεθνές Δικαστήριο Εγκλημάτων Πολέμου των Ηνωμένων Εθνών απέρριψε την έφεση του πρώην στρατιωτικού διοικητή των Σερβοβοσνίων για διάπραξη γενοκτονίας που τού είχε επιβληθεί.

Ο 78χρονος, πλέον, είχε καταδικαστεί το 2017 για εγκλήματα πολέμου , τρομοκράτηση άμαχου πληθυσμού και εξόντωση περισσότερων από 8.000 μουσουλμάνων, ανδρών και αγοριών, στη Σρεμπρένιτσα. Η ενέργεια αυτή έγινε σε θύλακα που λογιζόταν πως βρισκόταν υπό προστασία του ΟΗΕ. Θεωρείται η μεγαλύτερη θηριωδία στην Ευρώπη μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Χαιρετίζει την καταδίκη ο ΟΗΕ

Ο ΟΗΕ χαιρέτισε σήμερα την απόφαση της διεθνούς δικαιοσύνης που επιβεβαίωσε την καταδίκη σε ισόβια κάθειρξη του Ράτκο Μλάντιτς για γενοκτονία, δια της Ύπατης Αρμοστή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Μισέλ Μπατσελέτ.

Η δικαστική απόφαση «υπογραμμίζει την αποφασιστικότητα της διεθνούς δικαιοσύνης να διασφαλίσει τη λογοδοσία ανεξάρτητα από τον χρόνο που χρειάζεται — και στην περίπτωση του Μλάντιτς, είναι σχεδόν τρεις δεκαετίες μετά τα απεχθή εγκλήματά του», δήλωσε η Μπατσελέτ, σε κοινή ανακοίνωση που εξέδωσε με την Άλις Ντερίτου, την ειδική σύμβουλο του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ για την πρόληψη των γενοκτονιών, σημειώνεται στο ΑΠΕ ΜΠΕ.

Στην κοινή ανακοίνωση που εκδόθηκε στη Γενεύη τονίζεται ότι η ετυμηγορία έστειλε ένα σημαντικό μήνυμα στα δυτικά Βαλκάνια, όπου η «άρνηση της γενοκτονίας» αυξάνεται.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: NEWS

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!