Κυριακή, 7 Μαρτίου 2021
# M-NEWS:
Home | ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ - ΑΓΟΡΕΣ | [News]: Η Αττική σε σκληρό lockdown: Τι θα γίνει με ηλεκτρονικές αποδείξεις, προκαταβολή φόρου εισοδήματος και χρέη πανδημίας
[News]: Η Αττική σε σκληρό lockdown: Τι θα γίνει με ηλεκτρονικές αποδείξεις, προκαταβολή φόρου εισοδήματος και χρέη πανδημίας

[News]: Η Αττική σε σκληρό lockdown: Τι θα γίνει με ηλεκτρονικές αποδείξεις, προκαταβολή φόρου εισοδήματος και χρέη πανδημίας

Εντείνονται οι πιέσεις στα κρατικά ταμεία

H Αττική μπαίνει από αύριο στις 6 το πρωί σε νέο σκληρό lockdown και η ελληνική οικονομία ξανά στον αναπνευστήρα. Τα νέα αυστηρότερα περιοριστικά μέτρα στο λεκανοπέδιο όπου παράγεται σχεδόν το 50% του ΑΕΠ της χώρας επιφέρουν νέα πλήγματα στα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις. Με την αγορά κλειστή στην Αττική , κινδυνεύει να οδηγηθεί σε «λουκέτο» μία στις δύο εμπορικές επιχειρήσεις και να χαθούν χιλιάδες θέσεις εργασίας.

Το ιδιωτικό χρέος θα εκτοξευθεί στα ύψη καθώς φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις θα δυσκολευτούν ακόμα περισσότερο να αποπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους. Ηδη τον Ιανουάριο τα στοιχεία δείχνουν ότι τα έσοδα του Δημοσίου ήταν μειωμένα κατά 15% – 20% ενώ αυτά του ΕΦΚΑ κατέγραψαν βουτιά 30%.

Η πρόβλεψη του προϋπολογισμού για μέτρα στήριξης 7,5 δισ. ευρώ στηρίχτηκε στην εκτίμηση ότι αυτά θα ίσχυαν μέχρι τον Απρίλιο και ήδη θεωρείται ξεπερασμένη με τις εκτιμήσεις να ανεβάζουν τον λογαριασμό των μέτρων στήριξης που θα απαιτηθούν ακόμη και πάνω από τα 10 δισ. ευρώ. Όπως έχει ανακοινώσει ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, το πρώτο τρίμηνο θα διατεθούν σε μέτρα στήριξης 5,9 δις ευρώ ενώ το 1,6 που απομένει θα διατεθεί σε άλλες υποχρεώσεις ή μέτρα, όπως το Γέφυρα 2.

Οσο αργεί να φανεί φως στο τούνελ της πανδημίας τόσο εντείνονται οι πιέσεις στα κρατικά ταμεία. Τα περισσότερα μέτρα στήριξης οδηγούν σε μεγαλύτερο δημοσιονομικό έλλειμμα και όπως εκτιμάται, το έλλειμμα του προϋπολογισμού έχει τεθεί εκτός της τροχιάς της πρόβλεψης του 3,9% του ΑΕΠ.

Υπό τη σκιά της επιδείνωσης της υγειονομικής κρίσης στη πρώτη γραμμή μπαίνουν και οι χειρουργικές παρεμβάσεις με «κουρέματα» φόρων και νέες ρυθμίσεις για την αποπληρωμή οφειλών στο Δημόσιο ενώ εξετάζεται σοβαρά το ενδεχόμενο να παγώσει η αναπροσαρμογή των αντικειμενικών τιμών των ακινήτων.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: NEWS

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!