Κυριακή, 26 Σεπτεμβρίου 2021
# M-NEWS:
Home | ΕΛΛΑΔΑ | [News]: Τι αλλάζει στις άδειες των εργαζομένων με τον νέο νόμο – Τι ισχύει για τις αργίες
[News]: Τι αλλάζει στις άδειες των εργαζομένων με τον νέο νόμο – Τι ισχύει για τις αργίες

[News]: Τι αλλάζει στις άδειες των εργαζομένων με τον νέο νόμο – Τι ισχύει για τις αργίες

Όσα προβλέπει ο νέος νόμος για τα εργασιακά

Ο νέος νόμος για τα εργασιακά φέρνει αλλαγές στο καθεστώς των αδειών.

Έτσι για πρώτη φορά προβλέπεται, μεταξύ άλλων, άδεια άνευ αποδοχών στον ιδιωτικό τομέα, ενώ παρέχεται η δυνατότητα εξάντλησης της ετήσιας κανονικής άδειας έως και το πρώτο τρίμηνο του επόμενου ημερολογιακού έτους.

Οι τρεις σημαντικές αλλαγές που επέρχονται με τον νέο εργασιακό νόμο έχουν ως εξής:

Ετήσια άδεια: Η βασική αλλαγή συνίσταται στο ότι παρατείνεται η χρονική περίοδος εντός της οποίας πρέπει να χορηγείται η ετήσια κανονική άδεια στους εργαζομένους. Παρέχεται στο εξής η δυνατότητα εξάντλησής της, για κάθε έτος χωριστά, έως την ολοκλήρωση του α’ τριμήνου του επόμενου ημερολογιακού έτους. Διατηρείται όμως η προστατευτική διάταξη που ίσχυε, η οποία αφορά την προκαθορισμένη (δήλη) ημέρα χορήγηση του συνόλου της άδειας. Μόνο που πια ως τέτοια δεν είναι η 31η Δεκεμβρίου κάθε έτους, αλλά η 31η Μαρτίου του επομένου. Την ίδια στιγμή, διατηρούνται σε ισχύ μια σειρά από ξεχωριστές παράμετροι, όπως:

  • Είναι απαραίτητο να υπάρχει συμφωνία ανάμεσα στον εργαζόμενο και στον εργοδότη για να χορηγηθεί η ετήσια κανονική άδεια.
  • Αφού υποβληθεί το σχετικό αίτημα από τον εργαζόμενο, πρέπει να χορηγείται εντός διμήνου η άδεια. Ομως, η υποβολή αιτήματος δεν αποτελεί τυπική προϋπόθεση για τη λήψη της άδειας.
  • Το 50% των εργαζομένων μιας επιχείρησης υποχρεωτικά πρέπει να λαμβάνει άδεια εντός του θέρους, δηλαδή από την 1η Μαΐου έως και την 30ή Σεπτεμβρίου κάθε χρονιάς.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: NEWS

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!