Τρίτη, 27 Ιουλίου 2021
# M-NEWS:
Home | ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ - ΑΓΟΡΕΣ | [News]: Αλλαγή στόχου για τον πληθωρισμό από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα
[News]: Αλλαγή στόχου για τον πληθωρισμό από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα

[News]: Αλλαγή στόχου για τον πληθωρισμό από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα

Η πρώτη αναθεώρηση από το 2003 για τη νομισματική πολιτική της ΕΚΤ

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αποφάσισε να αλλάξει τον στόχο της για τον πληθωρισμό και να επιτρέπει την αύξησή του πάνω από το 2%, όταν κρίνει αυτό αναγκαίο, με την πρώτη αναθεώρηση από το 2003 που έκανε στη στρατηγική της για τη νομισματική πολιτική της.

Ο στόχος της ΕΚΤ για τον πληθωρισμό έως σήμερα ήταν λίγο κάτω από το 2%, ενώ με την αναθεώρηση θα γίνει 2%, με δυνατότητα να κινείται και πάνω από το επίπεδο αυτό για κάποιο χρονικό διάστημα.

«Το Διοικητικό Συμβούλιο θεωρεί ότι η σταθερότητα των τιμών διατηρείται καλύτερα με την επιδίωξη του στόχου για πληθωρισμό 2% μεσοπρόθεσμα. Ο στόχος αυτός είναι συμμετρικός, που σημαίνει ότι αρνητικές και θετικές αποκλίσεις του πληθωρισμού από τον στόχο είναι το ίδιο ανεπιθύμητες», αναφέρει η ΕΚΤ σε ανακοίνωσή της, προσθέτοντας:

«Οταν η οικονομία λειτουργεί κοντά στο κατώτατο ύψος των ονομαστικών επιτοκίων, απαιτεί ιδιαίτερα ισχυρή ή συνεχή δράση της νομισματικής πολιτικής για να μην μονιμοποιηθούν οι αρνητικές αποκλίσεις από τον στόχο για τον πληθωρισμό. Αυτό μπορεί επίσης να σημαίνει ότι σε μία μεταβατική περίοδο ο πληθωρισμός θα είναι συγκρατημένα πάνω από τον στόχο».

«Στη θεωρία, η κίνηση από έναν ντε φάκτο στόχο για πληθωρισμό λίγο κάτω από το 2% σε ένα στόχο ακριβώς 2% και η συμμετρική απόκλιση από αυτόν, η οποία επιτρέπει ρητά προσωρινές υπερβάσεις του στόχου, θα αυξήσει τον στόχο για τον πληθωρισμό και θα σηματοδοτήσει έτσι μία ακόμη πιο χαλαρή νομισματική πολιτική», ανέφερε ο επικεφαλής οικονομολόγος της Berenberg σε σημείωμά του.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: NEWS

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!