Παρασκευή, 4 Δεκεμβρίου 2020
# M-NEWS:
Home | ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ - ΑΓΟΡΕΣ | [News]: Ακίνητα: Πότε οι υποψήφιοι αγοραστές απαλλάσσονται από την πληρωμή φόρου μεταβίβασης
[News]: Ακίνητα: Πότε οι υποψήφιοι αγοραστές απαλλάσσονται από την πληρωμή φόρου μεταβίβασης

[News]: Ακίνητα: Πότε οι υποψήφιοι αγοραστές απαλλάσσονται από την πληρωμή φόρου μεταβίβασης

Κίνητρα και προϋποθέσεις για αγορά αφορολόγητης πρώτης κατοικίας

Μπορεί οι τιμές πώλησης των ακινήτων να παραμένουν σε ανοδική τροχιά αλλά η πανδημία έχει παγώσει την αγορά των ακινήτων. Οι υποψήφιοι αγοραστές κρατούν στάση αναμονής μέχρι να περάσει ο εφιάλτης του κορωνοϊού ενώ και οι πωλητές ακινήτων επιλέγουν να μην ρίξουν τώρα τις τιμές πώλησης των ακινήτων. Στο νέο τοπίο που διαμορφώνεται το υπουργείο Οικονομικών μετά την τριετή αναστολή του ΦΠΑ στα νεόδμητα, τις αφορολόγητες γονικές παροχές χρηματικών ποσών έως 150.000 ευρώ για την αγορά πρώτης κατοικίας δίνει ένα ακόμη κίνητρο για να στηρίξει την κτηματαγορά.

Η τροπολογία του υπουργείου Οικονομικών που κατατέθηκε στο νομοσχέδιο για το νέο πτωχευτικό κώδικα καθιστά ευκολότερη την αγορά αφορολόγητης πρώτης κατοικίας. Σύμφωνα με την νέα διάταξη, προκειμένου οι φορολογούμενοι να κερδίσουν απαλλαγή από το φόρο μεταβίβασης κατά την απόκτηση πρώτης κατοικίας θα πρέπει ο αγοραστής ή η σύζυγός του ή τα ανήλικα παιδιά του να μην κατέχουν κατοικία εμβαδού 70 τ.μ., προσαυξανόμενο κατά 25 τ.μ. για καθένα από τα δύο πρώτα τέκνα του και 30 τ.μ. για το τρίτο και τα επόμενα τέκνα. Τα όρια που ισχύουν σήμερα είναι 70 τ.μ., για τον άγαμο ή το ζευγάρι και προσαυξάνονται κατά 20 τ.μ. για καθένα από τα δύο πρώτα τέκνα του και 25 τ.μ. για το τρίτο και τα επόμενα τέκνα.

Με την ενεργοποίηση της νέας διάταξης, ένα ζευγάρι με 1 παιδί θα μπορεί να αποκτήσει πρώτη κατοικία χωρίς να πληρώσει ούτε ένα ευρώ φόρο μεταβίβασης ακόμα και εάν έχει ήδη σπίτι το οποίο είναι μέχρι 95 τ.μ. αντί για 90 τ.μ. που ισχύει σήμερα. Αντίστοιχα μια τετραμελής οικογένεια η οποία μπορεί σήμερα να αποκτήσει αφορολόγητη πρώτη κατοικία, αν διαθέτει ήδη σπίτι εμβαδού μέχρι 110 τ.μ. με την νέα διάταξη, θα έχει την απαλλαγή, ακόμη και αν έχει ήδη σπίτι έως 120 τ.μ. Το όριο της απαλλαγής για την πενταμελή οικογένεια αυξάνεται από τα 135 τ.μ. σε 150 τ.μ.

Οι προϋποθέσεις

Με την εφαρμογή της νέας διάταξης οι προϋποθέσεις για αγορά αφορολόγητης πρώτης κατοικίας είναι πλέον Για οι εξής:

1.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: NEWS

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!