Κυριακή, 7 Μαρτίου 2021
# M-NEWS:
Home | ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΤΑΞΙΔΙΑ | [News]: Αγία Λαύρα: Εκεί όπου σηκώθηκε το λάβαρο της Επανάστασης
[News]: Αγία Λαύρα: Εκεί όπου σηκώθηκε το λάβαρο της Επανάστασης

[News]: Αγία Λαύρα: Εκεί όπου σηκώθηκε το λάβαρο της Επανάστασης

Το μοναστήρι ορόσημο της επανάστασης του 1821

Γνωστή και ως τόπος έναρξης της Επανάστασης, η Αγία Λαύρα είναι μια από τις αρχαιότερες μονές του ελληνικού και κυρίως του πελοποννησιακού χώρου. Περίπου 4,5 χιλιόμετρα μακριά από την πόλη των Καλαβρύτων και χωμένη μέσα στα δέντρα η ιστορική μόνη της Αγίας Λαύρας στέκει εκεί αιώνες έχοντας πολλές ιστορίες να διηγηθεί. Και μπορεί το γεγονός της έναρξης της Επανάστασης από την Αγία Λαύρα να αποτελεί για κάποιους έναν θρύλο, ωστόσο δεν μπορεί παρά να νιώσεις δέος αν βρεθείς εκει.

Η Αγία Λαύρα και η ιστορία της

Η μονή χτίστηκε το 961 μ.Χ. από έναν ασκητή της μονής Μεγίστης Λαύρας του Αγίου Ορους ενώ βρισκόταν περίπου 300 μέτρα μακριά από τη θέση της. Εκεί υπάρχει και το λεγόμενο Παλαιομονάστηρο όπου και σώζεται το πρώτο Καθολικό της Μονής. Το 1585 η πρώτη μονή πυρπολήθηκε από τους Τούρκους, και οι μοναχοί, όσοι γλύτωσαν από τη σφαγή, σκορπίστηκαν στα γύρω βουνά. Ξανακτίστηκε το 1600 και στη νέα θέση της πιθανώς το 1685. Η νέα δοκιμασία για τη μονή της Αγίας Λαύρας ήρθε το 1715 και κυρίως στα Ορλωφικά.

Αλλά η ιστορία της και τα χίλια κύματα από τα οποία πέρασε δε σταματούν εκεί. Πυρπολήθηκε το 1826 από τον Ιμπραήμ, ανοικοδομήθηκε το 1828, με την ίδρυση νέου καθολικού τύπου «βασιλικής με τρούλο», ερειπώθηκε με το σεισμό της 24ης Ιουλίου 1844, για να κτισθεί και πάλι το 1850.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: NEWS

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!