Σάββατο, 11 Ιουλίου 2020
# M-NEWS:
Home | ΥΓΕΙΑ - ΔΙΑΤΡΟΦΗ | [Η Ναυτεμπορική]: Ξεχωριστό κονδύλι για εμβόλια και ανασφάλιστους και μείωση του clawback ζητούν οι φαρμακευτικές
[Η Ναυτεμπορική]: Ξεχωριστό κονδύλι για εμβόλια και ανασφάλιστους και μείωση του clawback ζητούν οι φαρμακευτικές

[Η Ναυτεμπορική]: Ξεχωριστό κονδύλι για εμβόλια και ανασφάλιστους και μείωση του clawback ζητούν οι φαρμακευτικές

Της Ανθής Αγγελοπούλου

Ξεχωριστό κονδύλι στον προϋπολογισμό για τα εμβόλια, μείωση του clawback και αύξηση του ποσού του συμψηφισμού με επενδύσεις ζήτησε από το υπουργείο Υγείας, ο πρόεδρος του Σ.Α.Φ.Ε.Ε. Δημήτρης Γιαννακόπουλος στην ομιλία του στην ημερίδα με θέμα «Οικονομικά της Υγείας μετά την πανδημία: μία πρώτη προσέγγιση» που διοργάνωσε ο Σύλλογος Αντιπροσώπων Φαρμακευτικών Ειδών και Ειδικοτήτων (Σ.Α.Φ.Ε.Ε.).

Όπως είπε, το μεγαλύτερο πρόβλημα του κλάδου είναι ο ελλιπής δημόσιος προϋπολογισμός για το φάρμακο και άρα τα τεράστια ποσά του clawback. Σύμφωνα με τα στοιχεία του 2019 όσο και τις εκτιμήσεις για το 2020 είναι εκτός πραγματικότητας. Η συνολική επιβάρυνση της βιομηχανίας (νοσοκομειακή και εξωνοσοκομειακή ) ξεπερνά το 1,7 δισ. ευρώ (clawback και rebate) το 2019, ενώ το πρώτο τρίμηνο του 2020 δείχνει επιπλέον αύξηση κατά 45%. Ακόμα και οι μνημονιακές δεσμεύσεις που προέβλεπαν μείωση κατά 30% την τελευταία τριετία ήταν ένας στόχος που ποτέ δεν επετεύχθη όπως τόνισε, ενώ οι ίδιοι οι θεσμοί πλέον κάνουν λόγο για «ηθικό κίνδυνο» από τη συνεχώς αυξανόμενη πορεία του.

Όπως εξήγησε ο πρόεδρος του ΣΑΦΕΕ, η μείωση του clawback είναι επιτακτική ενώ, είναι απαραίτητη η διόρθωση του σε βιώσιμα επίπεδα και καθορισμός του προϋπολογισμού με βάση τις πραγματικές ανάγκες του πληθυσμού, λαμβάνοντας υπόψη επιδημιολογικά δεδομένα, την αύξηση του προσδόκιμου ζωής, τη γήρανση του πληθυσμού, την αύξηση των χρόνιων νοσημάτων.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!