Κυριακή, 29 Μαρτίου 2020
# M-NEWS:
Home | ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ - ΑΓΟΡΕΣ | [Η Ναυτεμπορική]: WSJ: Τέλος στην πετρελαϊκή συμμαχία με τη Ρωσία εξετάζει το Ριάντ
[Η Ναυτεμπορική]: WSJ: Τέλος στην πετρελαϊκή συμμαχία με τη Ρωσία εξετάζει το Ριάντ

[Η Ναυτεμπορική]: WSJ: Τέλος στην πετρελαϊκή συμμαχία με τη Ρωσία εξετάζει το Ριάντ

Το ενδεχόμενο διάλυσης της τετραετούς πετρελαϊκής συμμαχίας με τη Ρωσία φέρεται να εξετάζει η Σαουδική Αραβία, καθώς η επιδημία του κοροναϊού επιτείνει τη μείωση της παγκόσμιας πετρελαϊκής ζήτησης, αναφέρει η «WSJ» σε αποκλειστικό της δημοσίευμα.

Σαουδική Αραβία, Κουβέιτ και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα -που μαζί αντιπροσωπεύουν περισσότερο από το ήμισυ της παραγωγής του ΟΠΕΚ- βρίσκονται σε συνομιλίες αυτή την εβδομάδα συζητώντας το ενδεχόμενο πιθανής μείωσης της παραγωγής έως και κατά 300.000 βαρέλια την ημέρα, ανέφεραν οι πηγές.

Η επιδημία του κοροναϊού έχει προκαλέσει ρήγμα στις σχέσεις μεταξύ του ΟΠΕΚ -του οποίου ντε φάκτο ηγέτης είναι η Σαουδική Αραβία- και της Ρωσίας. Οι δύο πλευρές συνεργάζονται από τον Δεκέμβριο του 2016 στις προσπάθειες να επαναφέρουν τις ισορροπίες προσφοράς και πετρελαϊκής ζήτησης, εν μέσω αύξησης της παραγωγής αργού από τα σχιστολιθικά κοιτάσματα των ΗΠΑ. Εάν Σ. Αραβία, ΗΑΕ και Κουβέιτ διαχωρίσουν τη θέση τους από τους Ρώσους, το ρήγμα θα μπορούσε να αποδυναμώσει ακόμη περισσότερο την ικανότητα του ΟΠΕΚ να επηρεάζει τις τιμές του πετρελαίου.

Το κλίμα έντασης παρατηρείται εν όψει της έκτακτης συνεδρίασης του πετρελαϊκού καρτέλ τον Μάρτιο στη Βιένη, με στόχο ομοφωνία για την παραγωγή αργού τη στιγμή που ήδη παρατηρούνται συνθήκες υπερπροσφοράς.

Οι Ρώσοι αξιωματούχοι θεωρούν ότι δεν υπάρχει ανάγκη μειώσεων, αναφέρει η «WSJ», με το επιχείρημα ότι η επιχειρηματική δραστηριότητα στην Κίνα ανακάμπτει και ο αντίκτυπος του κοροναϊού στην πετρελαϊκή ζήτηση περιορισμένος.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!