Σάββατο, 19 Ιουνίου 2021
# M-NEWS:
Home | ΠΟΛΙΤΙΚΗ | [Η Ναυτεμπορική]: Βουλή: Ψηφίζεται το νομοσχέδιο για την εκλογή δημοτικών και περιφερειακών Αρχών
[Η Ναυτεμπορική]: Βουλή: Ψηφίζεται το νομοσχέδιο για την εκλογή δημοτικών και περιφερειακών Αρχών

[Η Ναυτεμπορική]: Βουλή: Ψηφίζεται το νομοσχέδιο για την εκλογή δημοτικών και περιφερειακών Αρχών

Το απόγευμα ψηφίζεται από την Ολομέλεια της Βουλής το νομοσχέδιο για την εκλογή δημοτικών και περιφερειακών Αρχών. Στο επίκεντρο της συζήτησης βρέθηκε η μείωση του ποσοστού πλειοψηφίας που απαιτείται για την ανάδειξη του επιτυχόντος συνδυασμού, από 50% συν μία ψήφο, σε 43% συν μία ψήφο επί του συνόλου των εγκύρων ψηφοδελτίων.

«Επαρκή» ηθικώς και πολιτικώς χαρακτήρισε ο υπουργός Εσωτερικών, Μάκης Βορίδης, τη νομιμοποίηση που παρέχει η επίτευξη ποσοστού 43% στον πρώτο γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών. «Όταν παίρνεις το 43%, η θέση της κυβέρνησης είναι ότι έχεις επαρκή νομιμοποίηση, ώστε να μη χρειάζεται να υποχρεώσεις τους υπολοίπους συνδυασμούς, στον δεύτερο γύρο, να προσχωρήσουν στον νικήσαντα συνδυασμό» τόνισε ο κ. Βορίδης στο πλαίσιο της συζήτησης του νομοσχεδίου.

Απαντώντας στην κριτική της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι η κατάργηση του κανόνα του 50%+1 αποτελεί κατάργηση του κανόνα της πλειοψηφίας, ο κ. Βορίδης είπε πως, όταν λέμε ότι σε μείζονα ζητήματα αποδεχόμαστε, όχι το 43%, αλλά το 39% και το 38% για να φτιαχτούν κοινοβουλευτικές πλειοψηφίες, ο ΣΥΡΙΖΑ μας λέει ότι το 43% δεν έχει επαρκή νομιμοποίηση. Είναι δικαίωμά σας να έχετε απόψεις που κατέστρεψαν τους δήμους, είπε ο κ. Βορίδης, καλώντας τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννη Ραγκούση, να εξηγήσει γιατί στο νομοσχέδιο της κυβέρνησης «έρχονται και συμπράττουν το σύνολο των θεσμικών εκπροσώπων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και λένε “η απλή αναλογική ήταν καταστροφική”».

Από την πλευρά του, ο κ. Ραγκούσης είπε ότι εάν το πρόβλημα της κυβέρνησης ήταν η απλή αναλογική, «θα επαναφέρατε τα 3/5, και θα αφήνατε το σύστημα των δύο γύρων που είχε η Τοπική Αυτοδιοίκηση από το 1974.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!