Τρίτη, 1 Δεκεμβρίου 2020
# M-NEWS:
Home | ΠΟΛΙΤΙΚΗ | [Η Ναυτεμπορική]: Μ. Βαρβιτσιώτης: Υπάρχει χώρος για διαπραγματεύσεις με την Τουρκία
[Η Ναυτεμπορική]: Μ. Βαρβιτσιώτης: Υπάρχει χώρος για διαπραγματεύσεις με την Τουρκία

[Η Ναυτεμπορική]: Μ. Βαρβιτσιώτης: Υπάρχει χώρος για διαπραγματεύσεις με την Τουρκία

«Αισθάνομαι πως εξακολουθεί να υφίσταται χώρος για διπλωματία και αισθάνομαι πως ειδικά σε αυτή την προβληματική οικονομική συγκυρία υπάρχει χώρος ώστε οι δύο δύο πλευρές να επιστρέψουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, πίσω στον διμερή διάλογο» ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης κατά την παρέμβασή του στη θεματική ενότητα «Η Τουρκία σε σταυροδρόμι» στην εκδήλωση «Thessaloniki Summit 2020».

Αναφερόμενος στην πρόσφατη απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου είπε πως «παρουσιάστηκαν στην Τουρκία δύο δυνατότητες», εξηγώντας πως η μία εκδοχή είναι «να έλθουν οι δύο οντότητες εγγύτερα και αυτό θα πρέπει να συνοδευτεί από την ενίσχυση των οικονομικών δεσμών, με την επικαιροποίηση των συμφωνιών ελεύθερου εμπορίου που έχουμε με την Τουρκία και πρόγραμμα την απελευθέρωση της βίζας», ενώ σε άλλη εκδοχή «πολύ διαφορετικές σχέσεις θα έλθουν αν η Τουρκία συνεχίζει να αμφισβητεί τα κυριαρχικά δικαιώματα των κρατών- μελών, όπως της Ελλάδας και να απομακρύνει τον εαυτό της από από αυτό που πιστεύουμε ότι αποτελεί τον ευρωπαϊκό και παγκόσμιο τρόπο επίλυσης διαφορών, δηλαδή τον σεβασμό του διεθνούς δικαίου».

«Δεν είμαι σίγουρος ότι η Τουρκία βρίσκεται πια σε σταυροδρόμι. Από τις πράξεις της και τη ρητορική που εκφράζει φαίνεται πως έχουν επιλέξει μονοπάτι, και αυτό είναι πολύ μακρύτερα από τις ευρωπαϊκές αξίες και τον ευρωπαϊκό τρόπο διαχείρισης των ζητημάτων», παρατήρησε ο κ.Βαρβιτσιώτης σημειώνοντας ότι «η Τουρκία πρακτικά έχει αυτοαποξενωθεί από όλους τους σημαντικούς παίκτες στην περιοχή , όπως το Ισραήλ και η Αίγυπτος».

Υποστηρίζοντας την προοπτική του διμερούς διαλόγου ο αναπληρωτής υπουργός τόνισε ότι «οι λαοί μας δε θα πρέπει να επωμίζονται το εξαιρετικά μεγάλο κόστος των στρατιωτικών προμηθειών των περασμένων δεκαετιών». «Δεν πρέπει να ξοδεύουμε τόσα πολλά, οι πολίτες να πληρώνουν φόρους για να να χρηματοδοτούν αυτές τις πολιτικές, πρέπει να επιστρέψουμε στο τραπέζι του διαλόγου», τόνισε.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!