Πέμπτη, 29 Ιουλίου 2021
# M-NEWS:
Home | ΚΟΣΜΟΣ | [Η Ναυτεμπορική]: Τζόνσον: Η Βρετανία απέσυρε όλα τα στρατεύματα από το Αφγανιστάν
[Η Ναυτεμπορική]: Τζόνσον: Η Βρετανία απέσυρε όλα τα στρατεύματα από το Αφγανιστάν

[Η Ναυτεμπορική]: Τζόνσον: Η Βρετανία απέσυρε όλα τα στρατεύματα από το Αφγανιστάν

Οι περισσότεροι Βρετανοί στρατιώτες έχουν αποσυρθεί από το Αφγανιστάν, τερματίζοντας τον επίσημο ρόλο της Βρετανίας σε μια μακρά σύγκρουση δύο δεκαετιών, παρόλο οι Ταλιμπάν κερδίζουν έδαφος και εν μέσω φόβων ότι η αποχώρηση ξένων στρατιωτών θα μπορούσε να οδηγήσει σε εμφύλιο πόλεμο.

«Όλα τα βρετανικά στρατεύματα που έχουν ανατεθεί στην αποστολή του ΝΑΤΟ στο Αφγανιστάν επιστρέφουν τώρα στην πατρίδα τους», δήλωσε ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον στο κοινοβούλιο, επαινώντας τα επιτεύγματα των βρετανικών δυνάμεων, ενώ ταυτόχρονα αναγνώρισε τους «κινδύνους» που αντιμετωπίζει το Αφγανιστάν.

«Για προφανείς λόγους, δεν θα αποκαλύψω το χρονοδιάγραμμα της αναχώρησής μας, αν και μπορώ να πω στη Βουλή των Κοινοτήτων ότι το μεγαλύτερο μέρος των δυνάμεών μας έχει ήδη αποχωρήσει», δήλωσε ο κ. Τζόνσον.

Οι βρετανικές δυνάμεις αναπτύχθηκαν για πρώτη φορά στο Αφγανιστάν το 2001 μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις στις 11 Σεπτεμβρίου στις Ηνωμένες Πολιτείες και διαδραμάτισαν σημαντικό ρόλο στις επιχειρήσεις μέχρι το 2014. Συνολικά 457 Βρετανοί στρατιώτες σκοτώθηκαν στη χώρα.

Το ΝΑΤΟ, του οποίου είναι μέλος η Βρετανία, δήλωσε τον Απρίλιο ότι τα στρατεύματά του θα αρχίσουν να αποσύρονται σε συντονισμό με απόφαση του Προέδρου Τζο Μπάιντεν να αποσύρει τα στρατεύματα των ΗΠΑ μέχρι τις 11 Σεπτεμβρίου.

Η βία μαίνεται σε ολόκληρο το Αφγανιστάν τις εβδομάδες από τότε.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!