Τρίτη, 31 Μαρτίου 2020
# M-NEWS:
Home | ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ - ΑΓΟΡΕΣ | [Η Ναυτεμπορική]: ΤτΕ: Αύξηση του ελλείμματος τρεχουσών συναλλαγών τον Ιανουάριο
[Η Ναυτεμπορική]: ΤτΕ: Αύξηση του ελλείμματος τρεχουσών συναλλαγών τον Ιανουάριο

[Η Ναυτεμπορική]: ΤτΕ: Αύξηση του ελλείμματος τρεχουσών συναλλαγών τον Ιανουάριο

Τον Ιανουάριο του 2020, το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών κατέγραψ έλλειμμα 1,3 δισ. ευρώ, αυξημένο κατά 108 εκατ. ευρώ σε σχέση με τον ίδιο μήνα του 2019, λόγω της επιδείνωσης όλων των επιμέρους ισοζυγίων εκτός του ισοζυγίου αγαθών.

Το έλλειμμα του ισοζυγίου αγαθών μειώθηκε, καθώς οι εξαγωγές, σε τρέχουσες τιμές, αυξήθηκαν με ταχύτερο ρυθμό (13,1%) από τις εισαγωγές (2,4%). Σε σταθερές τιμές, οι συνολικές εξαγωγές αγαθών σημείωσαν αύξηση κατά 8,5%, ενώ οι εξαγωγές αγαθών χωρίς καύσιμα αυξήθηκαν κατά 13,5%.

Το πλεόνασμα του ισοζυγίου υπηρεσιών περιορίστηκε, λόγω της επιδείνωσης των ισοζυγίων μεταφορών (κυρίως θαλάσσιων) και λοιπών υπηρεσιών. Το ταξιδιωτικό ισοζύγιο βελτιώθηκε, καθώς οι εισπράξεις αυξήθηκαν κατά 24,4% και οι αφίξεις κατά 19,7%.

Τέλος, η επιδείνωση των ισοζυγίων πρωτογενών και δευτερογενών εισοδημάτων οφείλεται κυρίως στη μείωση των καθαρών εισπράξεων από λοιπά πρωτογενή εισοδήματα και στην επιδείνωση του ισοζυγίου της γενικής κυβέρνησης αντίστοιχα.

Ισοζύγιο Κεφαλαίων

Τον Ιανουάριο του 2020, το ισοζύγιο κεφαλαίων κατέγραψε πλεόνασμα 33 εκατ. ευρώ, κατά 227 εκατ. ευρώ μικρότερο εκείνου του αντίστοιχου μήνα του 2019, κυρίως λόγω της μείωσης των καθαρών εισπράξεων του τομέα της γενικής κυβέρνησης.

Συνολικό Ισοζύγιο Τρεχουσών Συναλλαγών και Κεφαλαίων

Τον Ιανουάριο του 2020, το συνολικό ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών και κεφαλαίων (το οποίο αντιστοιχεί στις ανάγκες της οικονομίας για χρηματοδότηση από το εξωτερικό) κατέγραψε έλλειμμα 1,3 δισεκ. ευρώ, μεγαλύτερο κατά 335 εκατ. ευρώ σε σχέση με το αντίστοιχο του Ιανουαρίου του 2019.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!