Πέμπτη, 5 Αυγούστου 2021
# M-NEWS:
Home | ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ - ΕΠΙΣΤΗΜΗ | [Η Ναυτεμπορική]: Τσουνάμι ύψους 1,6 χλμ. προκάλεσε ο αστεροειδής που εξόντωσε τους δεινοσαύρους
[Η Ναυτεμπορική]: Τσουνάμι ύψους 1,6 χλμ. προκάλεσε ο αστεροειδής που εξόντωσε τους δεινοσαύρους

[Η Ναυτεμπορική]: Τσουνάμι ύψους 1,6 χλμ. προκάλεσε ο αστεροειδής που εξόντωσε τους δεινοσαύρους

Η κρατούσα θεωρία για την μυστηριώδη εξαφάνιση των δεινοσαύρων αναφέρει ότι υπεύθυνος είναι ένας αστεροειδής με διάμετρο περίπου δέκα χλμ. που έπεσε πριν από 66 εκατ. έτη στην περιοχή της χερσονήσου Γιουκατάν στο Κόλπο του Μεξικού. Οι επιπτώσεις αυτής της τρομερής σύγκρουσης ήταν πλανητικές με εκτόξευση στην ατμόσφαιρα κολοσσιαίων ποσοτήτων σκόνης και τέφρας, εκδήλωση τρομερής έντασης και έκτασης πυρκαγιών και δημιουργίας τελικά του αποκαλούμενου πυρηνικού χειμώνα ο οποίος εξόντωσε όχι μόνο τους δεινοσαύρους αλλά το 80% της ζωής στην Γη. Βέβαια η καταστροφή επέτρεψε στα θηλαστικά να ακμάσουν και να ανοίξει ο δρόμος για την εμφάνιση του ανθρώπου.

Τα τελευταία χρόνια γίνονται συνεχώς μελέτες για να συνδεθεί το παζλ του τι ακριβώς συνέβη αμέσως μετά τη σύγκρουση. Κάθε φορά αποκαλύπτονται νέα στοιχεία που συνθέτουν την εικόνα. Επιστήμονες του Πανεπιστημίου της Λουϊζιάνα με δημοσίευση τους στην επιθεώρηση «Earth & Planetary Science Letters» αποκαλύπτουν μια ακόμη πτυχή αυτού του κομβικού για την ιστορία του πλανήτη συμβάντος.

Οι επιστήμονες γνώριζαν ότι η σύγκρουση προκάλεσε ανάμεσα στα άλλα και κάποια τσουνάμι. Οι ερευνητές έκαναν ενδελεχή μελέτη διαφόρων γεωλογικών χαρακτηριστικών και στοιχείων από την θαλάσσια περιοχή στις ακτές τις πολιτείας της Λουϊζιάνα που βρίσκονται ακριβώς απέναντι από το σημείο που πιστεύεται ότι έπεσε ο αστεροειδής.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!