Πέμπτη, 28 Μαΐου 2020
# M-NEWS:
Home | ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ - ΕΠΙΣΤΗΜΗ | [Η Ναυτεμπορική]: «Τροποποιημένα», αλλά όχι «μεταλλαγμένα»: Τροποποίηση φυτών χωρίς εισαγωγή ξένου DNA
[Η Ναυτεμπορική]: «Τροποποιημένα», αλλά όχι «μεταλλαγμένα»: Τροποποίηση φυτών χωρίς εισαγωγή ξένου DNA

[Η Ναυτεμπορική]: «Τροποποιημένα», αλλά όχι «μεταλλαγμένα»: Τροποποίηση φυτών χωρίς εισαγωγή ξένου DNA

Ερευνητής του Νorth Carolina State University (NC State) ανέπτυξε έναν νέο τρόπο για χρήση CRISPR/Cas9 σε κύτταρα φυτών χωρίς να εισάγεται ξένο DNA- κάτι που επιτρέπει επεμβάσεις ακριβείας (διαγραφές, αντικαταστάσεις σε γενετικό επίπεδο) χωρίς να εισάγεται ξένο DNA, οπότε και το τελικό αποτέλεσμα δεν θεωρείται «μεταλλαγμένο» (GMO, genetically modified organism).

Το CRISPR/Cas9 είναι ένα εργαλείο που μπορεί να χρησιμοποιείται για να κόβεται και να απομακρύνεται με ακρίβεια μια συγκεκριμένη γενετική αλληλουχία. Η πρωτεΐνη Cas9 λειτουργεί ως μοριακό ψαλίδι, που κατευθύνεται στον συγκεκριμένο γενετικό στόχο μέσω ενός οδηγού RNA που αλλάζει εύκολα. Στην ουσία αναζητεί μια συγκεκριμένη γενετική αλληλουχία και όταν τη βρει την κόβει. Όταν το τμήμα αυτό έχει κοπεί, μπορεί να διαγραφεί ή να αντικατασταθεί.

Το σύστημα παρουσιάζει μεγάλες δυνατότητες για τη βελτίωση καλλιεργειών μέσω αλλαγής του γενετικού τους κώδικα, μα όχι απαραίτητα μέσω της εισαγωγής DNA- αν και τα συστήματα που χρησιμοποιούν CRISPR/Cas9 συνήθως το κάνουν αυτό, με αποτέλεσμα το τελικό αποτέλεσμα να είναι GMO (για τα οποία απαιτούνται εκτενείς διαδικασίες αξιολόγησης, ενώ πολλοί καταναλωτές αποφεύγουν τα μεταλλαγμένα).

Σε μια νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Plant Cell Reports, ο Γουσένγκ Λιού, φυτικός βιολόγος και βιοτεχνολόγος, παρουσίασε έναν νέο τρόπο χρήσης της πρωτεΐνης Cas9 και καθοδήγησης RNA σε κύτταρα φυτών, που δεν περιλαμβάνει ξένο DNA.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!