Δευτέρα, 19 Απριλίου 2021
# M-NEWS:
Home | ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ - ΑΓΟΡΕΣ | [Η Ναυτεμπορική]: Το… μποτιλιάρισμα στο Σουέζ βάζει φωτιά στο αργό και απειλεί το εμπόριο
[Η Ναυτεμπορική]: Το… μποτιλιάρισμα  στο Σουέζ βάζει φωτιά στο αργό και  απειλεί το εμπόριο

[Η Ναυτεμπορική]: Το… μποτιλιάρισμα στο Σουέζ βάζει φωτιά στο αργό και απειλεί το εμπόριο

Του Μωυσή Λίτση
mlitsis@naftemporiki.gr

Έξι με δέκα δισ. δολάρια την εβδομάδα εκτιμάται πως θα κοστίσει ο αποκλεισμός της Διώρυγας του Σουέζ, σύμφωνα με μελέτη της γερμανικής ασφαλιστικής εταιρείας Allianz. Δεκάδες φορτηγά πλοία σχηματίζουν ουρά προκειμένου να περάσουν από το σημαντικό αυτό για το διεθνές εμπόριο θαλάσσιο πέρασμα, μετά τον εγκλωβισμό κάθετα μέσα στο κανάλι από την Τρίτη του φορτηγού πλοίου Ever Given, συμφερόντων Ταϊβάν.

Με τον χρόνο απεγκλωβισμού του εν λόγω φορτηγού πλοίου να παραμένει ζητούμενο, ο αποκλεισμός της Διώρυγας του Σουέζ απειλεί να επιφέρει ένα ακόμη πλήγμα στην παγκόσμια οικονομία, προκαλώντας σοβαρά προβλήματα εφοδιασμού, σε μία στιγμή που η ζήτηση διεθνώς παραμένει μειωμένη λόγω των περιοριστικών μέτρων που έχουν επιβληθεί για τον περιορισμό της πανδημίας του κορονοϊού.

Ήδη παρουσιάζονται προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα από τη μεταφορά καυσίμων μέχρι σιτηρά, καταναλωτικά αγαθά και εξαρτήματα για την παραγωγή αυτοκινήτων. Σύμφωνα με τη διαχειρίστρια υπηρεσία του Σουέζ, κάθε χρόνο διαπλέουν τη διώρυγα 19.000 πλοία.

Με αυτόν τον τρόπο συντομεύουν τον χρόνο διαδρομής ανάμεσα στην Ερυθρά Θάλασσα και τη Μεσόγειο. Κατά μέσο όρο περνούν 50 εμπορικά την ημέρα, τα οποία μεταφέρουν ένα εκατομμύριο τόνους εμπορεύματος. «Από παιδικά παιχνίδια, κινητά τηλέφωνα, ηλεκτρονικά είδη, μέχρι μηχανές, ενδύματα, έπιπλα, ακόμη και αυτοκίνητα πάνω σε ειδικά διαμορφωμένα εμπορικά πλοία περνούν από τη διώρυγα» επισημαίνει η οικονομολόγος Γκαμπριέλε Βίντμαν από την τράπεζα DEKA.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!