Σάββατο, 8 Μαΐου 2021
# M-NEWS:
Home | ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ - ΕΠΙΣΤΗΜΗ | [Η Ναυτεμπορική]: Την εποχή των δεινοσαύρων εμφανίστηκε ο αντιτακτός αντίχειρας
[Η Ναυτεμπορική]: Την εποχή των δεινοσαύρων εμφανίστηκε ο αντιτακτός αντίχειρας

[Η Ναυτεμπορική]: Την εποχή των δεινοσαύρων εμφανίστηκε ο αντιτακτός αντίχειρας

Καλλιτεχνική απεικόνιση του πτεροδάκτυλου που είχε αντιτακτό αντίχειρα

Ανακαλύφθηκε ένα είδος πτερόσαυρου που διέθετε το ανατομικό χαρακτηριστικό στο οποίο στηρίχθηκε η εξέλιξη του ανθρώπου. Οι επιστήμονες λένε ότι ο αντιτακτός αντίχειρας αποτέλεσε κρίσιμος παράγοντας στην εξέλιξη του ανθρώπου αφού χωρίς αυτόν δεν θα μπορούσαμε να ανάψουμε φωτιά, να κατασκευάσουμε εργαλεία και γενικότερα να χρησιμοποιούμε όπως επιθυμούμε τα αντικείμενα.

Ερευνητική ομάδα με επικεφαλής επιστήμονες του Πανεπιστημίου του Μπέρμπιγκχαμ ανακάλυψε στην Κίνα ένα άγνωστο μέχρι σήμερα είδος πτερόσαυρου που διέθετε αντιτακτό αντίχειρα. Το νέο είδος ονομάστηκε αλλά οι ερευνητές του έδωσαν το προσωνύμιο «πιθηκοδάκτυλος».

Ήταν ένας μικρός σε μέγεθος πτερόσαυρος με άνοιγμα φτερών μικρότερο από ένα μέτρο που ζούσε πριν από 160 εκατ. έτη και είναι φυσικά το αρχαιότερο ον που γνωρίζουμε να διαθέτει αντιτακτό αντίχειρα. Ο αντιτακτός αντίχειρας είναι ανατομικό χαρακτηριστικό των θηλαστικών και έχει εντοπιστεί μόλις σε ένα είδος των αμφίβιων ζώων και σε ένα των ερπετών.

Όπως είναι ευνόητο εκτός από το θέμα της χρονολόγησης η ανακάλυψη του σε ένα πτηνό δημιουργεί ξεχωριστό ενδιαφέρον και προσφέρει νέα στοιχεία για το πότε και το γιατί έκανε την εμφάνιση του αυτό το πολύτιμο ανατομικό χαρακτηριστικό. Με δημοσίευση τους στην επιθεώρηση «Current Biology» οι ερευνητές αναφέρουν ότι ο αντιτακτός αντίχειρας χρησίμευε στον πτερόσαυρο για να πιάνει την τροφή του αλλά και να πιάνεται σταθερά στα δέντρα.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!