Κυριακή, 9 Μαΐου 2021
# M-NEWS:
Home | ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ - ΟΙΚΟΛΟΓΙΑ | [Η Ναυτεμπορική]: Οι θόρυβοι της ανθρώπινης δραστηριότητας νέος εχθρός των δασών
[Η Ναυτεμπορική]: Οι θόρυβοι της ανθρώπινης δραστηριότητας νέος εχθρός των δασών

[Η Ναυτεμπορική]: Οι θόρυβοι της ανθρώπινης δραστηριότητας νέος εχθρός των δασών

Ο θόρυβος εμποδίζει όπως φαίνεται την παραγωγή νέων δέντρων σε ένα δάσος αφήνοντας το… γυμνό

Μετά τα ζώα ο θόρυβος που παράγει ο άνθρωπος στον πλανήτη επηρεάζει όπως φαίνεται αρνητικά και την χλωρίδα. Έχει διαπιστωθεί ότι ο θόρυβος που παράγει η ανθρώπινη δραστηριότητα προκαλεί σοβαρά προβλήματα σε πολλά είδη σε στεριά και θάλασσα.

Ο θόρυβος εμποδίζει πολλά είδη να επικοινωνήσουν μεταξύ τους γεγονός που έχει ως αποτέλεσμα να προκαλούνται προβλήματα στην διαδικασία του ζευγαρώματος και της αναπαραγωγής τους. Επίσης η αδυναμία επικοινωνίας δεν επιτρέπει σε διάφορα είδη να ειδοποιούν τα άλλα μέλη για επερχόμενο κίνδυνο με ότι αρνητικές συνέπειες έχει αυτή η εξέλιξη. Γνωρίζουμε επίσης ότι θόρυβος προκαλεί στρες σε ορισμένα είδη προκαλώντας έτσι τελικά τον θάνατο τους.

Με δημοσίευση τους στην επιθεώρηση «Proceedings of the Royal Society B» ερευνητές του Πανεπιστημίου Texas A&M στις ΗΠΑ υποστηρίζουν ότι ο θόρυβος επηρεάζει αρνητικά την ανάπτυξη των δασών. Μελέτησαν πευκοδάση και διαπίστωσαν ότι στις περιοχές του δάσους που είναι εκτεθειμένες στον θόρυβο της ανθρώπινης δραστηριότητας σταματά η παραγωγή νεών δέντρων ενώ οι περιοχές που υπάρχει ησυχία η παραγωγή συνεχίζεται και το δάσος εξαπλώνεται από εκείνη την πλευρά.

«Αν ο θόρυβος συνεχίσει να υπάρχει σε αυτές τις περιοχές του πευκοδάσους θα υπάρξει μια σταδιακή μετατροπή του από δάσος σε μια περιοχή χαμηλής βλάστησης γεγονός που θα έχει καταστροφικές συνέπειες στο τοπικό οικοσύστημα και ειδικά την πανίδα» αναφέρει η Τζένιφερ Φίλιπς, καθηγήτρια συμπεριφορικής οικολογίας του Πανεπιστημίου Texas A&M.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!