Κυριακή, 9 Μαΐου 2021
# M-NEWS:
Home | ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ - ΟΙΚΟΛΟΓΙΑ | [Η Ναυτεμπορική]: Τέσσερα δισ. πλαστικά σκουπίδια σε απομονωμένη ακατοίκητη ατόλη
[Η Ναυτεμπορική]: Τέσσερα δισ. πλαστικά σκουπίδια σε απομονωμένη ακατοίκητη ατόλη

[Η Ναυτεμπορική]: Τέσσερα δισ. πλαστικά σκουπίδια σε απομονωμένη ακατοίκητη ατόλη

Στην φωτογραφία εικονίζεται μια από τις παραλίες του νησιού Χέντερσον στην οποία ξεβράζονται συνεχώς πλαστικά σκουπίδια.

Η θάλασσα ξεβράζει αμέτρητα σκουπίδια σε ένα νησάκι στην μέση του Ειρηνικού Ωκεανού. Η Νήσος Χέντερσον είναι ένα ακατοίκητο νησί με κοραλλιογενή ύφαλο στον νότιο Ειρηνικό. Το νησί ανήκει στο σύμπλεγμα των νησιών Πίτκερν αλλά είναι εξαιρετικά απομονωμένο. Η κοντινότερη κατοικημένη περιοχή βρίσκεται σε απόσταση πέντε χιλιάδων χλμ. από το Χέντερσον. Το οικοσύστημα αυτής της ατόλης είναι τόσο πλούσιο ώστε το 1988 εντάχθηκε στη λίστα της Παγκόσμιας Κληρονομιάς της Unesco με τον χαρακτηρισμό «άθικτος παράδεισος».

Οι μόνοι επισκέπτες του νησιού είναι τα μέλη ερευνητικών αποστολών που το επισκέπτονται για λίγες μέρες κάθε πέντε ως δέκα έτη. Σε μια τέτοια επίσκεψη πριν από έξι χρόνια οι ερευνητές έμειναν έκπληκτοι όταν διαπίστωσαν ότι οι παραλίες της ατόλης ήταν γεμάτες από πλαστικά σκουπίδια που είχε ξεβράσει η θάλασσα εκεί.

Μετά την αρχική ανακάλυψη των σκουπιδιών οι ερευνητικές ομάδες άρχισαν να το επισκέπτονται συχνότερα αντικρίζοντας κάθε φορά ολοένα και χειρότερο θέαμα. Κάποια στιγμή διαπιστώθηκε ότι το Χέντερσον έγινε η περιοχή με την υψηλότερη συγκέντρωση σκουπιδιών στον πλανήτη.

Η τελευταία σχετική έρευνα έγινε από επιστήμονες του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας του Λονδίνου . Το 2015 η συγκέντρωση πλαστικών σκουπιδιών στο νησί ήταν περίπου δύο γραμμάρια ανά τετραγωνικό μέτρο.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!