Τετάρτη, 23 Σεπτεμβρίου 2020
# M-NEWS:
Home | ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ - ΑΓΟΡΕΣ | [Η Ναυτεμπορική]: Talk of the market: Εκτιμήσεις θέλουν την ύφεση να κινείται σε διψήφιο ποσοστό
[Η Ναυτεμπορική]: Talk of the market: Εκτιμήσεις θέλουν την ύφεση να κινείται σε διψήφιο ποσοστό

[Η Ναυτεμπορική]: Talk of the market: Εκτιμήσεις θέλουν την ύφεση να κινείται σε διψήφιο ποσοστό

Aύριο αναμένονται τα επίσημα στοιχεία για την ύφεση στην ελληνική οικονομία το β’ τρίμηνο του 2020 αλλά ο ΟΔΔΗΧ έδωσε ήδη mandate σε Barclays, Citi, IMI-Intesa Sanpaolo, Morgan Stanley, Nomura και Société Générale να ανοίξουν βιβλίο προσφορών για επανέκδοση του 10ετούς ομολόγου της 18ης Ιουνίου. Η έξοδος στις αγορές στοχεύει στην άντληση 1,5 – 2 δισ. ευρώ. Όσο για την εσπευσμένη προσφυγή, μάλλον δείχνει αντανακλαστικά ενόψει πιθανής αύξησης επιτοκίων.

Πάντως η χρηματιστηριακή αγορά αντιδρά θετικά, μετά και την χθεσινή άνοδο κατά 0,9% του Γενικού Δείκτη.

Αναφορικά με τις αναμενόμενες ανακοινώσεις για το ΑΕΠ, συγκλίνουσες εκτιμήσεις θέλουν την ύφεση να κινείται σε διψήφιο ποσοστό, της τάξης του 15-16%, ασκώντας πίεση στην επίσημη πρόβλεψη για ύφεση 8% το 2020.

Ας σημειωθεί ότι τα έσοδα στον τουρισμό επιβραδύνονται, με πρόβλεψη να κλείσουν κοντά στο 1/5 των περσινών ενώ την ίδια στιγμή η κυβέρνηση καλείται να ανοίξει έναν νέο κύκλο χρηματοδότησης των πληττόμενων από την πανδημία επιχειρήσεων αλλά και να πληρώσει αναδρομικά για τις κύριες συντάξεις των συνταξιούχων, κατά τις αποφάσεις του ΣτΕ. Ως αποτέλεσμα είναι επιτακτική η ανάγκη ενίσχυσης των ταμειακών διαθεσίμων προκειμένου να διατηρηθεί το “μαξιλάρι” των 34,5 – 35 δισ. ευρώ που διαθέτει σήμερα, σύμφωνα με πρόσφατες αναφορές του υπουργού οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα.

Μέχρι το Νοέμβριο αναμένεται να έχει ανανεώσει τη συμφωνία της με τις τράπεζες η διοίκηση της Ελλάκτωρ ενόψει και της εντατικοποίησης των προσπαθειών μείωσης του λειτουργικού κόστους, στο πλαίσιο των σχεδίων που έχει ανακοινώσει για τη αναδιάρθρωση της κατασκευαστικής δραστηριότητας, της Άκρωρ. Για τον μετασχηματισμό του κατασκευαστικού κλάδου μίλησε χθες στους αναλυτές ο Αναστάσιος Καλλιτσάντσης, διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Ελλάκτωρ, σύμφωνα με τον οποίο ο όμιλος θα ωφεληθεί περίπου 100 εκατ. ευρώ με ορίζοντα τριετίας.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!