Τετάρτη, 5 Αυγούστου 2020
# M-NEWS:
Home | ΠΟΛΙΤΙΚΗ | [Η Ναυτεμπορική]: Süddeutsche Zeitung: Πού είναι η Ε.Ε. στη διένεξη Ελλάδας – Τουρκίας;
[Η Ναυτεμπορική]: Süddeutsche Zeitung: Πού είναι η Ε.Ε. στη διένεξη Ελλάδας – Τουρκίας;

[Η Ναυτεμπορική]: Süddeutsche Zeitung: Πού είναι η Ε.Ε. στη διένεξη Ελλάδας – Τουρκίας;

Οι σχέσεις της Ε.Ε. με τη Τουρκία, υπό τη σκιά και των εξελίξεων με την Αγία Σοφία, βρίσκονται στο επίκεντρο δημοσιευμάτων του γερμανικού Τύπου.

«Η Αγία Σοφία στην Κωνσταντινούπολη, αρχικά εκκλησία, μετά τζαμί και από το 1935 μουσείο θα είναι σύντομα πάλι μουσουλμανικό τέμενος. Με δικαστική απόφαση ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν μπορεί να αλλάξει τη χρήση του κτηρίου σε μουσουλμανικό τέμενος» γράφει η οικονομική εφημερίδα Handelsblatt, σημειώνοντας πως η εξέλιξη αυτή συνιστά και ένα μάθημα για την Ευρώπη. «Και αυτό το μάθημα είναι εν μέρει δίκαιο… Στις Βρυξέλλες δεν υπάρχει εδώ και καιρό καμία κοινή γραμμή για τα καμώματα του Ερντογάν» παρατηρεί η εφημερίδα και συνεχίζει:

«O Ερντογάν όλο και αλληθωρίζει προς τη γηραιά ήπειρο για να πάει μπροστά τη χώρα του. Τώρα όμως άλλαξαν τα πράγματα. Τώρα είναι ο αρχηγός της τουρκικής κυβέρνησης που επιβάλλει την ατζέντα του στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες. Η αλλαγή στην Αγία Σοφία δεν είναι παρά μια επίδειξη ισχύος. Ένα σαφές πλάνο θα βοηθούσε όμως και τις δυο πλευρές. Και το σχέδιο αυτό θα πρέπει να αναγνωρίζει την πραγματικότητα. Κι αυτή είναι πως η Ε.Ε. δεν έχει θέση για έναν υποχθόνιο. Οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Τουρκία θα πρέπει να διακοπούν. Αυτό θα άνοιγε το δρόμο για ένα νέο επίπεδο στις σχέσεις με την Άγκυρα. Παράλληλα όμως η Τουρκία είναι ένας στρατηγικός εταίρος της Ευρώπης, που σε μεγάλο βαθμό μπορεί να προσφέρει στήριξη».

Πόσο αλληλέγγυα είναι η Ε.Ε. με τους εταίρους της;

H SüddeutscheZeitung σχολιάζει το ρόλο της Ε.Ε. στο διεθνές γίγνεσθαι σημειώνοντας: «Η Ε.Ε. είναι πολύ αδύναμη για να δώσει απαντήσεις σε επιθέσεις που πλήττουν τις αξίες της και το σύστημα δικαίου της.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!