Σάββατο, 19 Σεπτεμβρίου 2020
# M-NEWS:
Home | ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ - ΑΓΟΡΕΣ | [Η Ναυτεμπορική]: Stress test στην αγορά σχολικών ειδών
[Η Ναυτεμπορική]: Stress test στην αγορά σχολικών ειδών

[Η Ναυτεμπορική]: Stress test στην αγορά σχολικών ειδών

Στη Σοφία Εμμανουήλ
semm@naftemporiki.gr

Με διαφορετικές ταχύτητες τρέχει η αγορά σχολικών ειδών -με πτώση από 10% έως 40% για προμηθευτές, 10% με 15% για μεγάλους παίκτες του λιανεμπορίου και έως πάνω από 80% για μερίδα καταστημάτων- καθώς κορυφώνεται αυτήν την εβδομάδα η κρίσιμη σεζόν για τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στα είδη για τον εξοπλισμό μαθητών και φοιτητών, από σχολικά και είδη χαρτοπωλείου και γραφείου μέχρι τις εκπαιδευτικές υπηρεσίες.

Το σημερινό πρώτο κουδούνι της διδακτικής χρονιάς 2020- 2021 αποτελεί «καμπανάκι» για τη χρηματοοικονομική τους θέση εν όψει των αβεβαιοτήτων που αναδύονται για την εκπαιδευτική διαδικασία, η οποία ξεκινά με περιορισμούς για 1,3 εκατ. μαθητές πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Εξάλλου, η αγορά μπαίνει στη νέα σεζόν από θέση αδυναμίας, αν ληφθεί υπόψη ότι πολλές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στα σχολικά είδη, από μικρές βιοτεχνίες και μεμονωμένα καταστήματα μέχρι υπεραγορέςκαι πολυεθνικές εταιρείες, έχουν καταγράψει σημαντική ζημιά στο lockdown, την οποία δεν κατάφεραν να ισοσκελίσουν τη θερινή περίοδο. Η έλλειψη τουριστικής κίνησης σε αστικά κέντρα και παραθεριστικούς προορισμούς στέρησε έσοδα σε βιβλιοπωλεία, καταστήματα παιχνιδιών, χαρτοπωλεία, ακόμη και ψιλικατζίδικα, που αποτελούν τον πυρήνα της αγοράς σχολικών ειδών, αν εξαιρέσουμε τα σούπερ μάρκετ που διεισδύουν σχεδόν σε όλους τους κλάδους.

Το εύρος των ζημιών

Με πολλές από αυτές τις επιχειρήσεις να πραγματοποιούν το τελευταίο τετράμηνο της χρονιάς -από το άνοιγμα των σχολείων μέχρι την περίοδο των εορτών των Χριστουγέννων- πάνω από το 50% με 60% του ετήσιου τζίρου τους, επικρατεί εύλογη αγωνία για το πώς θα εξελιχθεί η ζήτηση εν μέσω πανδημίας του κορονοϊού.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!