Τρίτη, 19 Οκτωβρίου 2021
# M-NEWS:
Home | ΚΟΣΜΟΣ | [Η Ναυτεμπορική]: Στους δημοσιογράφους Μαρία Ρέσα και Ντμίτρι Μουράτοφ το Νόμπελ Ειρήνης
[Η Ναυτεμπορική]: Στους δημοσιογράφους Μαρία Ρέσα και Ντμίτρι Μουράτοφ το Νόμπελ Ειρήνης

[Η Ναυτεμπορική]: Στους δημοσιογράφους Μαρία Ρέσα και Ντμίτρι Μουράτοφ το Νόμπελ Ειρήνης

Οι δημοσιογράφοι Μαρία Ρέσα και Ντμίτρι Μουράτοφ κέρδισαν το Νόμπελ Ειρήνης για τον «θαρραλέο αγώνα τους» για την υπεράσπιση της ελευθερίας της έκφρασης στις Φιλιππίνες και τη Ρωσία.

Η επιτροπή αποκάλεσε τους δύο δημοσιογράφους «εκπροσώπους όλων των δημοσιογράφων που υποστηρίζουν αυτό το ιδανικό».

Οι νικητές του Νόμπελ, αξίας 10 εκατομμυρίων σουηδικών κορόνων ανακοινώθηκαν στο Νορβηγικό Ινστιτούτο Νόμπελ στο Όσλο. Το έπαθλο προορίζεται για να τιμήσει ένα άτομο ή οργανισμό που «έχει κάνει το περισσότερο ή το καλύτερο έργο για την αδελφότητα μεταξύ των εθνών».

Επιλέχθηκαν μεταξύ 329 υποψηφίων, μεταξύ των οποίων ήταν η ακτιβίστρια του κλίματος Γκρέτα Τούνμπεργκ, η ομάδα Δημοσιογράφοι χωρίς σύνορα (RSF) και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ).

Η Ρέσα, η οποία έχει συνιδρύσει τον ιστότοπο ειδήσεων Rappler, επαινέθηκε για τη χρήση της ελευθερίας έκφρασης για να «εκθέσει την κατάχρηση εξουσίας, τη χρήση βίας και τον αυξανόμενο αυταρχισμό στη γενέτειρά της, τις Φιλιππίνες». Το Rappler καλύπτει τις πολιτικές και τις ενέργειες του καθεστώτος του προέδρου της χώρας Ροντρίγκο Ντουτέρτε.

Για τον Μουράτοφ, ο οποίος συνίδρυσε την ανεξάρτητη εφημερίδα Novaja Gazeta, η επιτροπή ανάφερε ότι έχει υπερασπιστεί επί δεκαετίες την ελευθερία του λόγου στη Ρωσία υπό ολοένα και πιο δύσκολες συνθήκες. Η εφημερίδα Novaja Gazeta έχει κριτική διάθεση απέναντι στο Κρεμλίνο και είναι γνωστή για τις εκτενείς εκθέσεις παραβιάσεων εξουσίας, παραβιάσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων και διαφθοράς υπό το ρωσικό καθεστώς.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!