Τρίτη, 19 Οκτωβρίου 2021
# M-NEWS:
Home | ΕΛΛΑΔΑ | [Η Ναυτεμπορική]: Στους 931 τόνους η παγκόσμια σπατάλη τροφίμων το 2019
[Η Ναυτεμπορική]: Στους 931 τόνους η παγκόσμια σπατάλη τροφίμων το 2019

[Η Ναυτεμπορική]: Στους 931 τόνους η παγκόσμια σπατάλη τροφίμων το 2019

Περίπου το 14% των τροφίμων χάνεται στα στάδια μεταξύ της παραγωγής και του λιανικού εμπορίου (FAO Food Loss Index FAO, 2019), ενώ το 17% της τελικής παραγωγής δεν αξιοποιείται (UNEP Food Waste Index, UNEP 2021).

Μόνο για το 2019, η παγκόσμια σπατάλη τροφίμων εκτιμάται γύρω στους 931 τόνους, εκ των οποίων το 61% προήλθε από τα νοικοκυριά, 26% από την εστίαση και 13% από το λιανικό εμπόριο.

Τα στοιχεία σχετικά με την σπατάλη τροφίμων διεθνώς ώθησαν τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών να καθιερώσει πέρσι την 29η Σεπτεμβρίου ως την διεθνή ημέρα ενημέρωσης για την απώλεια και την σπατάλη φαγητού.

Με την αφορμή της 29ης Σεπτεμβρίου, η οργάνωση «Μπορούμε», που από το 2012 δραστηριοποιείται για την μείωση της σπατάλης τροφίμων στην Ελλάδα, παρουσίασε μια σειρά από νέες δράσεις ώστε στο μέλλον, όλο και πιο συχνά, τα τρόφιμα να φτάνουν σε αυτούς που τα χρειάζονται και όχι στα σκουπίδια. «Γιορτάζουμε την Διεθνή Ημέρα Ενημέρωσης για την Απώλεια και Σπατάλη Φαγητού κάνοντας αυτό που κάνουμε κάθε μέρα, δηλαδή να παλεύουμε με όλες μας τις δυνάμεις να μειώσουμε τη σπατάλη τροφίμων και να αυξήσουμε την επισιτιστική προσφορά προς κοινωφελείς φορείς σε κάθε γωνιά της χώρας!» αναφέρει η οργάνωση. Δυστυχώς, στην Ελλάδα, η ετήσια σπατάλη τροφίμων ανά άτομο εκτιμάται στα 142kg ενώ μόνο το 36% των νοικοκυριών δηλώνει πως δεν πετάει φαγητό.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!