Τρίτη, 29 Σεπτεμβρίου 2020
# M-NEWS:
Home | ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ - ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ | [Η Ναυτεμπορική]: Στο «σφυρί» σπάνια έργα Ελλήνων και Κύπριων καλλιτεχνών
[Η Ναυτεμπορική]: Στο «σφυρί» σπάνια έργα Ελλήνων και Κύπριων καλλιτεχνών

[Η Ναυτεμπορική]: Στο «σφυρί» σπάνια έργα Ελλήνων και Κύπριων καλλιτεχνών

Carl Rottmann Epidaurus

Η αινιγματική «Επίδαυρος», έργο του σπουδαίου Γερμανού ζωγράφου του 19ου αιώνα Carl Rottmann (εκτ. €10. 000 – 15. 000) είναι ένα από τα σημαντικότερα έργα της φθινοπωρινής συλλογής της Cypria που θα δημοπρατηθεί το βράδυ της 15ης Σεπτεμβρίου στο Roof Terrace του Μουσείου Κώστα και Ρίτας Σεβέρη στη Λευκωσία.

Είναι αριστουργηματικός ο τρόπος που ο σπουδαίος Γερμανός χρησιμοποιεί το φλέγον χρυσό χρώμα του ήλιου που βυθίζεται και ταυτόχρονα αναδύεται μέσα και πάνω από τον ελληνικό χώρο, αποδίδοντας μέσα στο εν τέλει μη απαντημένο ερώτημα – αν στο έργο αποδίδεται η δύση ή η ανατολή του ηλίου. Το έργο του Rottmann καταφέρνει έτσι να αποδώσει μέσα από το χρώμα και τη σύνθεση μια οντολογική και πολιτική ανάλυση του τρόπου που η Γερμανία και συγχρόνως η Δύση είδε τον εαυτό της να αναδύεται ως συνέχεια του αρχαιοελληνικού πνευματικού μεγαλείου.

«Το πρωταρχικό μας μέλημα είναι η προστασία του κοινού και αυτός είναι ο λόγος που προτιμήσαμε η δημοπρασία να γίνει νωρίς το φθινόπωρο και σε ανοικτό χώρο, όπως αυτός του υπέροχου Roof Terrace του Μουσείου Σεβέρη», αναφέρει η Ρίτσα Κυριάκου, διευθύντρια της Cypria.

Η φθινοπωρινή συλλογή της Cypria συγκεντρώνει –εκτός από την «Επίδαυρο»– σπάνια και εξαιρετικά έργα Ελλήνων, Κυπρίων και Ευρωπαίων καλλιτεχνών του 19ου, 20ού και 21ου αιώνα ενώ σε αυτή συγκαταλέγονται δύο μικρότερες συλλογές -η μία αποτελούμενη από έργα Κυπρίων ζωγράφων της αποκαλούμενης δεύτερης γενιάς και η δεύτερη από έργα Ρώσσων ζωγράφων τα οποία είχαν παρουσιαστεί στο Λονδίνο.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!