Κυριακή, 17 Οκτωβρίου 2021
# M-NEWS:
Home | ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ - ΑΓΟΡΕΣ | [Η Ναυτεμπορική]: Στο 1,35 δισ. ευρώ τα μερίσματα από τις εισηγμένες
[Η Ναυτεμπορική]: Στο 1,35 δισ. ευρώ τα μερίσματα από τις εισηγμένες

[Η Ναυτεμπορική]: Στο 1,35 δισ. ευρώ τα μερίσματα από τις εισηγμένες

Του Ανέστη Ντόκα
antok@naftemporiki.gr

Το 2020 οι εισηγμένες εταιρείες στο Χρηματιστήριο της Αθήνας επιβράβευσαν τους μετόχους τους με την επιστροφή μερισμάτων ύψους 1,351 δισ. ευρώ από τα καθαρά κέρδη τους. Πρόκειται για μία επίδοση που ήταν υψηλότερη σε σχέση με το 2019, όταν είχε μοιραστεί περίπου 1,1 δισ. ευρώ, αλλά υπολείπεται σημαντικά έναντι του 2018, όταν οι εταιρείες είχαν δώσει 1,8 δισ. ευρώ. Το θετικό στοιχείο -για τη χρονιά μάλιστα που άρχισε η πανδημία του κορονοϊού- είναι ότι αυξήθηκε ο αριθμός των εισηγμένων που δίνουν μέρισμα σε σχέση με το 2019, αφού έφθασαν τις 53 από 34 το αμέσως προηγούμενο έτος. Αυτή η εξέλιξη κρίνεται ικανοποιητική αν αναλογιστεί κανείς ότι η πανδημία μπορεί να επηρέασε πολλές εταιρείες, αλλά οι αντοχές των εισηγμένων είναι μεγάλες και μπόρεσαν όχι μόνο να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα και να σώσουν τη χρονιά, αλλά και να διατηρήσουν τη μερισματική πολιτική τους, επιβραβεύοντας τους μετόχους τους.

Οι επενδυτές, βέβαια, θα επιθυμούσαν να υπάρξουν περισσότερες εταιρείες που θα προχωρούσαν σε διανομή μερίσματος, αφού από το σύνολο των 157 εισηγμένων μόλις οι 53 διένειμαν μέρος της κερδοφορίας τους, δηλαδή 1 στις 3 εταιρείες που διαπραγματεύονται σήμερα στο Χρηματιστήριο Αθηνών.

Ασφαλώς και η φετινή χρονιά, η οποία εξελίσσεται ικανοποιητικά από πλευράς αύξησης κερδοφορίας, τουλάχιστον όσον αφορά το πρώτο εξάμηνο (η δημοσιοποίηση των εταιρικών εξαμηνιαίων αποτελεσμάτων ολοκληρώνεται στις 30 Σεπτεμβρίου), θα αναδείξει ακόμη μεγαλύτερο αριθμό κερδοφόρων εισηγμένων, στοιχείο που θα οδηγήσει του χρόνου στη διανομή υψηλότερων μερισμάτων.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!