Σάββατο, 18 Σεπτεμβρίου 2021
# M-NEWS:
Home | ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ - ΟΙΚΟΛΟΓΙΑ | [Η Ναυτεμπορική]: Στην Περιφέρεια Αττικής η πρώτη μελέτη του ΕΑΑ για τις επιπτώσεις των πρόσφατων πυρκαγιών
[Η Ναυτεμπορική]: Στην Περιφέρεια Αττικής η πρώτη μελέτη του ΕΑΑ για τις επιπτώσεις των πρόσφατων πυρκαγιών

[Η Ναυτεμπορική]: Στην Περιφέρεια Αττικής η πρώτη μελέτη του ΕΑΑ για τις επιπτώσεις των πρόσφατων πυρκαγιών

Την πρώτη μελέτη, από τις συνολικά 6 που θα εκπονηθούν με ταχεία διαδικασία, η οποία αφορά τις επιπτώσεις στην υδρολογική λεκάνη Αιγειρουσών-Αλεποχωρίου, εξαιτίας της πυρκαγιάς που εκδηλώθηκε τον περασμένο Μάιο στον Σχίνο Κορινθίας, παρέδωσε ο διευθυντής Ερευνών ΕΑΑ κι επιστημονικός υπεύθυνος του Κέντρου BEYOND Ερευνών Παρατήρησης της Γης και Δορυφορικής Τηλεπισκόπησης του ΕΑΑ, Δρ. Χ. Κοντοές, στον περιφερειάρχη Αττικής, Γιώργο Πατούλη, στο πλαίσιο της σχετικής προγραμματικής σύμβασης που έχουν υπογράψει η Περιφέρεια με το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών (ΕΑΑ).

Όπως ανέφερε ο κ. Κοντοές, «στη μελέτη καταγράφονται τα συμπεράσματα της επιστημονικής μας ομάδας κατόπιν συνδυασμού αποτελεσμάτων μοντέλων εκτίμησης αναμενόμενων κινδύνων σε περίπτωση ακραίων συνθηκών καιρού και συνεκτιμώντας τις καταγραφές των σχετικών αυτοψιών που διενεργήσαμε στη συγκεκριμένη υδρολογική λεκάνη που κάηκε σε ποσοστό περισσότερο από 80% από την πυρκαγιά του Μαΐου στην περιοχή».

Στη μελέτη συμμετείχε η ομάδα του αναπληρωτή καθηγητή Κωνσταντίνου Λουπασάκη, του συνεργαζόμενου Εργαστηρίου Τεχνικής Γεωλογίας και Υδρογεωλογίας της Σχολής Μηχανικών Μεταλλείων-Μεταλλουργών του ΕΜΠ.

Ειδικότερα, περιλαμβάνει μοντέλα πρόγνωσης πλημμύρας, κατολίσθησης και εδαφικής διάβρωσης και φωτογραφική τεκμηρίωση της κατάστασης των ρεμάτων στην περιοχή (ανάντη και κατάντη), προτεραιοποίηση των σημείων παρεμβάσεων για αντιμετώπιση εκδήλωσης των πιθανών κινδύνων πλημμυρικών φαινομένων ή και κατολισθήσεων εξαιτίας των επιπτώσεων της πυρκαγιάς, αλλά και προτάσεις μεσοπρόθεσμων και μακροπρόθεσμων παρεμβάσεων και διενέργειας μελετών, με στόχο την καλύτερη προστασία των όμορων, στη υδρολογική λεκάνη, οικισμών.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!