Τρίτη, 24 Νοεμβρίου 2020
# M-NEWS:
Home | ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ - ΟΙΚΟΛΟΓΙΑ | [Η Ναυτεμπορική]: Στην «Επιτροπή Σοφών» το σχέδιο νόμου για την απολιγνιτοποίηση
[Η Ναυτεμπορική]: Στην «Επιτροπή Σοφών» το σχέδιο νόμου για την απολιγνιτοποίηση

[Η Ναυτεμπορική]: Στην «Επιτροπή Σοφών» το σχέδιο νόμου για την απολιγνιτοποίηση

«Επιτροπή Σοφών» από διακεκριμένους νομικούς εμπειρογνώμονες για τη σύνταξη του οραματικού σχεδίου νόμου για τη Δίκαιη Αναπτυξιακή Μετάβαση της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας και του δήμου Μεγαλόπολης στη μεταλιγνιτική εποχή συστάθηκε με απόφαση (47/2020) του Κωνσταντίνου Μουσουρούλη, προέδρου της Συντονιστικής Επιτροπής του Σχεδίου Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης (ΣΔΑΜ, https://www.sdam.gr).

Πρόεδρός της ανέλαβε ο Δρ. Ιωάννης Ν. Τζώρτζης, Δ.Ν. – δικηγόρος παρ’ Αρείω Πάγω στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) και νομικός σύμβουλος της Συντονιστικής Επιτροπής ΣΔΑΜ.

Σύμφωνα με την (υπ’ αριθμ. 4/2019) απόφαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Οικονομικής Πολιτικής «Κύρωση του Εθνικού Σχεδίου για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ)» (ΦΕΚ Β’ 4893/31.12.2019), έχει αναληφθεί από την Ελλάδα η υποχρέωση για την απόσυρση μέχρι το 2028 του συνόλου των λιγνιτικών μονάδων της χώρας εντός των χρονικών περιορισμών που τίθενται από το αντίστοιχο ευρωπαϊκό θεσμικό πλαίσιο, και συγκεκριμένα τον «Ενεργειακό οδικό χάρτη για το 2050» (COM2011 885 τελικό), την «Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία» (COM2019 640 τελικό), καθώς και την «Πρόταση Κανονισμού για τη θέσπιση του Ταμείου Δίκαιης Μετάβασης» (COM2020 22 τελικό), καθώς υφίσταται κατεπείγουσα ανάγκη αποκατάστασης και αξιοποίησης των λιγνιτικών περιοχών. Για τον σκοπό αυτόν, το σχετικό Master Plan έχει τεθεί σε δημόσια διαβούλευση μέχρι τις 10 Νοεμβρίου 2020, στην οποία καλείται να συμμετάσχει κάθε κοινωνικός εταίρος και κάθε ενδιαφερόμενος, καταθέτοντας προτάσεις για τη βελτίωσή του.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!