Πέμπτη, 23 Σεπτεμβρίου 2021
# M-NEWS:
Home | ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ - ΑΓΟΡΕΣ | [Η Ναυτεμπορική]: «Στοίχημα» η ενίσχυση του ρυθμού χορηγήσεων
[Η Ναυτεμπορική]: «Στοίχημα» η ενίσχυση του ρυθμού χορηγήσεων

[Η Ναυτεμπορική]: «Στοίχημα» η ενίσχυση του ρυθμού χορηγήσεων

Της Ειρήνης Σακελλάρη
esakellari@naftemporiki.gr

«Δώστε δάνεια!». Αυτό θα είναι το μότο του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης σε ό,τι αφορά τις τράπεζες. Μολονότι στο πρώτο εξάμηνο του έτους οι εκταμιεύσεις των τεσσάρων συστημικών τραπεζών διαμορφώνονται στα 11,1 δισ. ευρώ, η μηνιαία καθαρή ροή της συνολικής χρηματοδότησης προς τον ιδιωτικό τομέα και τον Ιούλιο ήταν αρνητική κατά 532 εκατ., έναντι θετικής καθαρής ροής 517 εκατ. τον Ιούνιο. Τούτο συνέβη λόγω των σημαντικών αποπληρωμών που πραγματοποιούν οι μεγάλες επιχειρήσεις στον δανεισμό τους με την έκδοση ομολογιακών δανείων, αλλάζοντας τη δομή των πιστώσεων και περιορίζοντας με τον τρόπο αυτόν την πρόσοδο των τραπεζών.
Πιο αναλυτικά, κατά το πρώτο εξάμηνο η Eurobank χορήγησε δάνεια ύψους 3,4 δισ. ευρώ, άλλα 3,4 δισ. ευρώ εκταμίευσε η Τράπεζα Πειραιώς, ενώ οι χορηγήσεις από την Alpha Bank ανήλθαν σε 2,3 δισ. ευρώ και για την Εθνική Τράπεζα σε 2 δισ. ευρώ. Πλην, όμως, η θέση της αγοράς παραμένει ίδια: πως τα νέα δάνεια αφορούν συγκεκριμένες επιχειρήσεις και πως οι πόροι δεν μετακυλίονται σε ευρύτερο αριθμό επιχειρήσεων.
Την ίδια στιγμή θα συνεχιστεί η επιδότηση των ιδιωτών με παράταση του προγράμματος «Γέφυρα Ι», ενώ σε ό,τι αφορά το πρόγραμμα «Γέφυρα ΙΙ» δεν υφίσταται θέμα παρατάσεως, αφού το υπουργείο Οικονομικών μόλις εκταμίευσε την πρώτη δόση επιδότησης από τις συνολικά οκτώ.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!