Δευτέρα, 21 Ιουνίου 2021
# M-NEWS:
Home | ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ - ΑΓΟΡΕΣ | [Η Ναυτεμπορική]: Στη διελκυστίνδα η χρηματοδότηση του φυσικού αερίου
[Η Ναυτεμπορική]: Στη διελκυστίνδα η χρηματοδότηση του φυσικού αερίου

[Η Ναυτεμπορική]: Στη διελκυστίνδα η χρηματοδότηση του φυσικού αερίου

Του Νίκου Μπέλλου
nbelllos@naftemporiki.gr

Σκληρή διαπραγματευτική μάχη βρίσκεται σε εξέλιξη σε επίπεδο κρατών-μελών σχετικά με το αν το φυσικό αέριο θα εξακολουθήσει να λαμβάνει χρηματοδοτήσεις υπό μορφή επιχορηγήσεων και δανείων από την Ε.Ε. Στους κόλπους της επιτροπής μονίμων αντιπροσώπων των κρατών-μελών έχουν διαμορφωθεί δύο μεγάλες ομάδες χωρών με διαμετρικά αντίθετες θέσεις, ενώ η πορτογαλική προεδρία επιχειρεί να πετύχει μια συμβιβαστική συμφωνία, μέχρι τώρα χωρίς αποτελέσματα.

Ειδικότερα, επτά κράτη-μέλη, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας, έχουν ζητήσει με επιστολή τους από την Κομισιόν και το Συμβούλιο να παραμείνει το φυσικό αέριο στις χρηματοδοτούμενες από τα διαρθρωτικά ταμεία της Ε.Ε. πηγές ενέργειας την περίοδο 2021-2027 και να συνεχίσει η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) να παρέχει δάνεια. Την επιστολή υπογράφουν η Ελλάδα, η Βουλγαρία, η Τσεχία, η Ουγγαρία, η Πολωνία, η Ρουμανία, η Λιθουανία και η Σλοβακία.

«Μονόδρομος»

Για τις παραπάνω χώρες η χρηματοδότηση του φυσικού αερίου και από κοινοτικούς πόρους είναι μονόδρομος, γιατί ναι μεν ανήκει στην ενέργεια που προέρχεται από ορυκτά και η Ε.Ε. θέλει να αποδεσμευθεί, ωστόσο είναι εντελώς απαραίτητο στη διάρκεια της πράσινης μετάβασης. Σε πολλές χώρες το φυσικό αέριο θα αντικαταστήσει μεταβατικά την αποδέσμευση από τον λιγνίτη και τον άνθρακα. Μάλιστα στην επιστολή προειδοποιούν για σημαντική αύξηση των τιμών ενέργειας και του κόστους της μετάβασης σε μηδενικές εκπομπές, σε περίπτωση που αποκλειστεί το φυσικό αέριο από τις κοινοτικές χρηματοδοτήσεις.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!