Τετάρτη, 27 Οκτωβρίου 2021
# M-NEWS:
Home | ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ - ΑΓΟΡΕΣ | [Η Ναυτεμπορική]: Στ. Πέτσας: Βασικά αγαθά έχουν ανατιμηθεί λόγω «εισαγόμενου πληθωρισμού»
[Η Ναυτεμπορική]: Στ. Πέτσας: Βασικά αγαθά έχουν ανατιμηθεί λόγω «εισαγόμενου πληθωρισμού»

[Η Ναυτεμπορική]: Στ. Πέτσας: Βασικά αγαθά έχουν ανατιμηθεί λόγω «εισαγόμενου πληθωρισμού»

Συγκυριακό φαινόμενο αποκάλεσε τις αυξήσεις, ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Στέλιος Πέτσας, λέγοντας πώς αρκετά βασικά αγαθά έχουν ανατιμηθεί τον τελευταίο καιρό λόγω «εισαγόμενου πληθωρισμού».

Μιλώντας στην ΕΡΤ, σημείωσε ωστόσο ότι δεν είμαστε ακόμη στο επίπεδο να μην μπορεί να απορροφηθεί αυτή η αύξηση. Ο κ. Πέτσας ανέφερε ότι οι αυξήσεις στον τομέα της εστίασης δεν θα πρέπει να μετακυληθούν εξ’ ολοκλήρου στους καταναλωτές για δύο λόγους:

Πρώτον, όπως είπε, εδώ και καιρό, ιδίως στην εστίαση, η κυβέρνηση έχει εφαρμόσει μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ, οπότε «είχαμε ενισχύσει εμμέσως τα περιθώρια κέρδους των επιχειρήσεων γιατί δεν είδαμε μείωση τιμών».

Δεύτερον, σημείωσε, «έχουμε να κάνουμε με το πακέτο που έχει να κάνει με την προστασία από τις ανατιμήσεις της ενέργειας που πιστεύουμε ότι θα προστατεύσει για κάποιο χρονικό διάστημα τους επαγγελματίες ώστε να μην μετακυλήσουν αυτό το κόστος στους καταναλωτές, με τη λογική ότι είναι ένα συγκυριακό φαινόμενο που μέσα σε κάποιους μήνες θα ξεπεραστεί. Αν μιλάμε για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα θα χρειάζεται κάποια αναθεώρηση».

Σχετικά με το θέμα της ενεργειακής ακρίβειας, ο κ. Πέτσας επεσήμανε ότι «υπάρχει μια επιβράδυνση της απότομης ανάπτυξης που υπήρξε τους προηγούμενης μήνες -τουλάχιστον στις ΗΠΑ και την Ευρώπη μετά την ευφορία που προκάλεσε η άρση των πρώτων lock down, ενώ όπως είπε η επιβράδυνση αυτή θα επηρεάσει σίγουρα και τις τιμές των αγαθών και της ενέργειας παγκοσμίως.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!