Τρίτη, 27 Ιουλίου 2021
# M-NEWS:
Home | ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ - ΕΠΙΣΤΗΜΗ | [Η Ναυτεμπορική]: Σούπερ τσιρότο από το δηλητήριο φιδιού
[Η Ναυτεμπορική]: Σούπερ τσιρότο από το δηλητήριο φιδιού

[Η Ναυτεμπορική]: Σούπερ τσιρότο από το δηλητήριο φιδιού

To δηλητήριο του εικονιζόμενου φιδιού της Νοτίου Αμερικής μπορεί να σώσει την ζωή όσων ανθρώπων κινδυνεύουν από αιμορραγία.

Ομάδα ερευνητών με επικεφαλής επιστήμονες του Πανεπιστημίου Western στον Καναδά δημιούργησαν μια κολλώδη ουσία που μπορεί να τοποθετείται εν είδη τσιρότου σε μια πληγή και να σταματά την αιμορραγία. Σύμφωνα με τους δημιουργούς η ουσία αυτή μπορεί να σταματήσει την αιμορραγία σε πολύ σοβαρούς τραυματισμούς διατηρώντας στην ζωή τον τραυματία μέχρι να δεχθεί την απαραίτητη ιατρική φροντίδα.

Το ενδιαφέρον στην όλη ιστορία είναι ότι βασικό συστατικό αυτού του τσιρότου είναι το δηλητήριο ενός φιδιού. Πρόκειται για το Bothrops atrox το πιο κοινό είδος βόθρακα που είναι μια οικογένεια φιδιών με διάφορα ιδιαίτερα δηλητηριώδη είδη. Το συγκεκριμένο είδος ζει στις βόρειες περιοχές της Νοτίου Αμερικής. Το δηλητήριο αυτού του φιδιού περιέχει το ένζυμο ρεπτιλάση. Οι ερευνητές εμφύτευσαν στο ένζυμο μια τροποποιημένη για την περίσταση ζελατίνη δημιουργώντας ένα νέο υλικό που τοποθετείται πάνω σε ένα τραύμα και ενεργοποιείται αν πέσει πάνω του φως. Όπως διαπιστώθηκε το υλικό αυτό σταματά την αιμορραγία.

«Σε περίπτωση άμεσης ανάγκης να σταματήσει μια αιμορραγία αυτό το σούπερ τσιρότο μπορεί να τοποθετηθεί πάνω στο τραύμα και ρίχνοντας πάνω του κάποιο φως όπως για παράδειγμα μια δέσμη λέιζερ ή τον φακό του κινητού τηλεφώνου για λίγα δευτερόλεπτα αυτό θα κάνει την δουλειά του» αναφέρει ο Κιμπρέτ Μικουάνιντ, καθηγητής μηχανολογίας στο Πανεπιστήμιο Western, εκ των επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!