Δευτέρα, 12 Απριλίου 2021
# M-NEWS:
Home | ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ - ΑΓΟΡΕΣ | [Η Ναυτεμπορική]: Σουέζ: Η αποκόλληση, πρώτο βήμα για επιστροφή στην κανονικότητα
[Η Ναυτεμπορική]: Σουέζ: Η αποκόλληση, πρώτο βήμα για επιστροφή στην κανονικότητα

[Η Ναυτεμπορική]: Σουέζ: Η αποκόλληση, πρώτο βήμα για επιστροφή στην κανονικότητα

Του Αντώνη Τσιμπλάκη
atsimp@naftemporiki.gr

Αποκολλήθηκε το γιγαντιαίο containership «Ever Given», που είχε προσαράξει στο νότιο τμήμα της διώρυγας του Σουέζ. Έπειτα από έξι μέρες, που η διώρυγα από την οποία περνάει το 10% του παγκόσμιου θαλάσσιου εμπορίου είχε κλείσει, σύμφωνα με ανακοίνωση της ναυλώτριας του πλοίου εταιρείας, Evegreen, θα ανοίξει, αφού το «Ever Given» αποκολλήθηκε και μεταφέρεται με τη βοήθεια ρυμουλκών στην «Great Bitter Lake», που βρίσκεται μέσα στη διώρυγα, προκειμένου να επιθεωρηθεί για να κριθεί αν μπορεί να συνεχίσει το ταξίδι του ή χρειάζεται επισκευές.

Ωστόσο, η αποκόλληση του πλοίου δεν θα σημάνει αυτόματα και την «αποσυμφόρηση» της μεταφορικής αλυσίδας. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Lloyd’s List Intelligence, 372 πλοία βρίσκονται αυτή τη στιγμή στο Σουέζ και περιμένουν να περάσουν. Μεταξύ αυτών και 80 containerships, ενώ άλλα mega containerships που ξεκινούν τώρα από Ασία φαίνεται να αλλάζουν ρότα.

Οι μεγάλες εταιρείες liners έχουν πάντως προειδοποιήσει ότι τα προβλήματα στην αλυσίδα εφοδιασμού ενδέχεται να διαρκέσουν μήνες, γεγονός που θα φέρει προσωρινή αύξηση των ναύλων, αφού και η προσφερόμενη χωρητικότητα θα μειωθεί, αλλά και συμφόρηση στα λιμάνια θα υπάρξει, με τα πλοία κάποια στιγμή να φτάνουν όλα μαζί, ενώ οι εργασίες στους Σταθμούς Εμπορευματοκιβωτίων έχουν περιορισμούς λόγω του Covid-19.

Σύμφωνα με τη Maersk, «για το άμεσο μέλλον, αναμένουμε υψηλότερα ναύλα αφού τα πλοία θα καθυστερήσουν αυτήν την εβδομάδα και θα λείπουν από το σύστημα», η οποία σε ενημερωτικό της σημείωμα αναφέρει επίσης ότι δεν θα δέχεται κρατήσεις για νέα φορτία αν δεν υπάρχει διαθέσιμη μεταφορική ικανότητα.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η Sea-Intelligence προειδοποίησε ότι ακόμα κι αν η βασική θαλάσσια οδός στην Αίγυπτο ανοίξει ξανά, οι επιπτώσεις «θα είναι αισθητές για αρκετούς μήνες, καθώς η διαταραχή στη μεταφορική αλυσίδα θα εξαπλώνεται σταδιακά».

Τα bulk carriers

Τη ρότα τους αποφάσισαν να επαναχαράξουν και τα bulk carriers.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!