Πέμπτη, 23 Σεπτεμβρίου 2021
# M-NEWS:
Home | ΥΓΕΙΑ - ΔΙΑΤΡΟΦΗ | [Η Ναυτεμπορική]: Σωματική και ψυχική υγεία στους εφήβους πριν και κατά τη διάρκεια της πανδημίας Covid-19 στη Νορβηγία
[Η Ναυτεμπορική]: Σωματική και ψυχική υγεία στους εφήβους πριν και κατά τη διάρκεια της πανδημίας Covid-19 στη Νορβηγία

[Η Ναυτεμπορική]: Σωματική και ψυχική υγεία στους εφήβους πριν και κατά τη διάρκεια της πανδημίας Covid-19 στη Νορβηγία

Η πανδημία Covid-19 μπορεί να έχει πολύπλευρες επιπτώσεις τόσο στη σωματική όσο και στην ψυχική υγεία των εφήβων, οι οποίες είναι απόρροια όχι μόνο της λοίμωξης αλλά και των αλλαγών στον καθημερινό τρόπο ζωής.

Οι ιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, Γιάννης Ντάνασης, Πάνος Μαλανδράκης και Θάνος Δημόπουλος (πρύτανης ΕΚΠΑ) συνοψίζουν τα νεότερα δεδομένα σχετικής μελέτης που δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο έγκριτο επιστημονικό περιοδικό JAMA Network Open (JAMA Netw Open. 2021;4(8):e2121934) από τους J.Burdzovic Andreas από το Νορβηγικό Ινστιτούτο Δημόσιας Υγείας και G. Scott Brunborg από το Πανεπιστήμιο του Όσλο της Νορβηγίας.

Ο σκοπός της προοπτικής μελέτης MyLife, που πραγματοποιήθηκε στη Νορβηγία, ήταν να εξετάσει παραμέτρους της σωματικής και ψυχικής υγείας των εφήβων πριν και κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19, συμπεριλαμβανομένης της αγχώδους διαταραχής που σχετίζεται με την πανδημία. Η σύγκριση έγινε μεταξύ εφήβων που συμμετείχαν στη μελέτη μεταξύ Οκτωβρίου και Δεκεμβρίου τα έτη 2018 και 2019 σε αντιδιαστολή με όσους συμμετείχαν στη μελέτη μεταξύ Οκτωβρίου και Δεκεμβρίου 2020 κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19. Για την ερμηνεία των δεδομένων σημειώνεται ότι οι έφηβοι στη Νορβηγία ξεκινάνε την πρώτη τάξη του λυκείου ή αλλιώς 11η τάξη σε ηλικία 16 ετών. Οι έφηβοι ερωτήθηκαν για πιθανά συμπτώματα κατάθλιψης με μια ειδική κλίμακα σε μορφή ερωτηματολογίου (Patient Health Questionnaire-9), τον αριθμό των στενών φίλων, τη σωματική τους υγεία και τη συμμετοχή σε οργανωμένες αθλητικές δραστηριότητες.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!